Bolognese, czyli jak zrobić popularny sos boloński do spaghetti, lasagne czy cannelloni

Bolognese to znakomity włoski sos, który wykorzystuje się w wielu potrawach. Najbardziej znaną jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli długie nitki makaronu pokryte pomidorowo-mięsną mieszanką. Niezależnie od tego, jaki sposób podania wybierzemy, ten pyszny sos na zawsze zagości w naszym menu. Przedstawiamy nasz przepis na sos bolognese.

Z czego robi się sos bolognese?

Sos bolognese lub po prostu sos boloński, to sztandarowy włoski dodatek do dań. Jest to gęsty sos w typie ragu, czyli powstały na bazie mięsa mielonego. Do jego przygotowania używa się zwykle mięsa wołowego, wieprzowego albo mieszanki obu tych rodzajów. Klasyczny włoski przepis zakłada wykorzystanie wielu składników, między innymi mieszanki wieprzowiny i wołowiny, a także boczku, selera naciowego, marchwi, cebuli, czerwonego wina, koncentratu pomidorowego i bulionu. Wszystkie te składniki gotuje się długo, bo nawet cztery godziny. Możemy jednak przygotować wersję, która nie wymaga tak długiej obróbki. Mięso będzie miękkie, gdy będziemy je gotować albo krótko, albo bardzo długo.

My proponujemy ten prostszy przepis, który można zrobić w krótkim czasie. Dzięki temu w ciągu kilkunastu minut możemy przyrządzić znakomite, sycące danie dla całej rodziny.

Sos bolognese - składniki:

  • po 200 g mięsa mielonego wołowego i wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sos bolognese - krok po kroku:

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, po czym wsypujemy na środek cebulę i marchewkę. Gdy cebula będzie zeszklona, dorzucamy czosnek i smażymy wszystko razem przez 30 sekund.
  3. Na środek patelni wkładamy mięso mielone i mieszamy je z resztą składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Gdy mięso się zetnie i zacznie rumienić, dodajemy pomidory w puszce wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy i listek laurowy.
  5. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
  6. Voila! Sos boloński jest gotowy.

Do czego zrobić sos bolognese

Sos bolognese przygotowany według naszych wskazówek będzie stanowił znakomity duet z makaronem. Bolończycy tradycyjnie podają go z tagliatelle, czyli długimi nitkami o szerokości niecałego centymetra. Polacy, podobnie jak wiele innych narodów, najchętniej wybierają spaghetti. (Zobacz również: "Burmistrz Bolonii wypowiada wojnę spaghetti bolognese. "To dziwne być znanym na świecie z potrawy, która nie jest nasza").

Poza znanym nam spaghetti bolognese, sos ten można połączyć z innym makaronem, czyli lasagne, w pysznej zapiekance, na przykład według naszego przepisu. Kolejnym pomysłem jest nadzianie naszym ragu rurek cannelloni tak, jak w oddzielnym przepisie. Jeśli nie jesteśmy wielkimi fanami makaronu, nasz sos możemy podać na grzankach lub zawinąć w naleśniki.

Sos bolognese

Ilu Włochów, tyle wersji sosu bolognese. My stworzyliśmy, taką, która pozwoli nam poczuć smak słonecznej Italii szybko i bez ruszania się z domu. Przygotujcie sos bolognese według naszych wskazówek i sami przekonajcie się, jak szybko można upichcić znakomity obiad. Smacznego!

Zobacz również:

Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Gniazda, czyli muffiny ze spaghetti

Więcej o:
Komentarze (7)
Bolognese, czyli jak zrobić popularny sos boloński do spaghetti, lasagne czy cannelloni
Zaloguj się
  • mmagi

    Oceniono 1 raz 1

    nie żebym się mądrzyła ale to jest sos alla bolognese:/, kłania się ciotka wikipedia :)

  • hamaczek

    0

    Jest wiele satysfakcjonujących włoskich dań makaronowych, które można przyrządzić szybko i bez wyrafinowanych składników, np. aglio olio, puttanesca. Są też wyśmienite i proste dania, takie jak carbonara, które wymagają trudno dostępnych składników ( w tym przypadku guanciale, pecorino romano), a często proponowane substytuty całkowicie zniekształcają ich charakter i smak.
    Jednak ten przepis nie tylko pomija bardzo ważne składniki, które nadają smak ragu bolognese, takie jak np wino, ale również zniekształca technikę gotowania, która jest niezwykle ważna w tym, jak i w każdym innym przepisie. Idea jest taka, aby przez bardzo dokładne i długie przesmażenie mięsa wyciągnąć z niego wodę, a potem "napełnić" mięso w wyniku długiego duszenia winem, pomidorami oraz (wg wersji, którą ja lubię) bulionem oraz mlekiem. Żadnych oregano albo tymianku, ragu bolognese to danie, w którym ma się czuć mięso, a nie suszone zioła. No i kwestia makaronu - spaghetti nie pasuje bo to makaron bezjajeczny, a tu akurat najlepiej komponuje się jajeczny makaron. Tagliatelle można bardzo prosto zrobić w domu - jedno jajo na 100g mąki, wyrobić ciasto, rozwałkować na bardzo cienko i pociąć w paski (wiele filmików na youtube) - warto spróbować, żeby poczuć różnicę!!

  • ekonomiaglupcze

    0

    można szybko tylko nie lepiej wtedy iść gdzieś na gotowiznę ?!
    przecież najlepszy sos bolognese jest wtedy kiedy go dusi się na "małym ogniu" przez 4godz !!!!!

  • ekonomiaglupcze

    0

    można szybko tylko nie lepiej wtedy iść gdzieś na gotowiznę ?!
    przecież najlepszy sos bolognese jest wtedy kiedy go dusi się na "małym ogniu" przez 4h !!!!!

  • a_figa

    0

    Nie ma przypraw, które nadają włoski smak... gdzie bazylia? Gdzie oregano?

  • real.avalanche

    0

    Sorry, ale tego sosu nie podaje się ze spaghetti, tylko z tagliatelle. Ostatnio nawet burmistrz Bolonii zwracał na to uwagę.

  • jamarcin

    0

    to chyba wersja 5 min dla studenta.....

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX