Mąka krupczatka to mąka pszenna o typie 450. Typ mąki określa ilość zawartych w niej minerałów. W przypadku krupczatki minerały stanowią 0,45 proc. Takim samym typem jest tradycyjna mąka tortowa, jednak obie mąki różnią się między sobą gradacją, czyli grubością ziaren. Mąka tortowa jest bardzo drobna, a krupczatka jest mąką gruboziarnistą, o konsystencji kaszki. Taka struktura krupczatki sprawia, że jest ona niezastąpiona w wielu produktach i wypiekach.
Mąki pszenne zawierają gluten, a krupczatka nie stanowi wyjątku. To mąka bardzo bogata w tę substancję. Gluten sprawia, że mąki są bardziej kleiste, zatem krupczatka świetnie sprawdzi się przy robieniu makaronów, klusek, ale przede wszystkim ciast kruchych. Idąc śladami Włochów, którzy do przygotowania makaronu używają semoliny, czyli mąki podobnej do naszej polskiej krupczatki, proponujemy przepis na pyszny, włoski makaron z polskim akcentem.
Tak przygotowany makaron możemy podawać z sosem, w zupie albo do sałatki. Jeśli chcemy zachować go na dłużej, nieugotowane jeszcze wstążki czy kokardki musimy porządnie wysuszyć. Możemy do tego celu wykorzystać piekarnik, który nastawiamy na temperaturę 50 stopni Celsjusza i suszymy makaron przez około godzinę. Bardziej czasochłonną metodą jest pozostawienie rozłożonego makaronu na bawełnianej ścierce przez dzień lub dwa. Im lepiej wysuszony makaron, tym dłużej możemy go przechowywać - nawet kilka miesięcy.
Mąka krupczatka zapewni nam doskonałe makarony i wypieki. Dzięki niej, ciasto na makaron czy kluski będzie się dobrze kleiło, a kruche tarty będą miały idealną strukturę. Warto sprawdzać, jakiego rodzaju mąki powinniśmy użyć do konkretnych produktów, wtedy będziemy pewni, że wyjdą one doskonale.
Zobacz również:
Czym jest i jak zrobić pumpernikiel?
Tarta ze szpinakiem - z czym podać, jak zrobić? Pyszny przepis na warzywną tartę "na zielono"