Babka marmurkowa - klasyczne ciasto nie tylko na Wielkanoc

Babka marmurkowa to klasyczne ciasto uwielbiane przez wiele pań i panów domu. Nic dziwnego, bo to ciasto tak proste i zarazem tak pyszne, że trudno nie robić go przynajmniej kilka razy do roku. Połączenie waniliowego i czekoladowego smaku oraz znakomita prezentacja ciasta sprawiają, że nie można się mu oprzeć. Babka marmurkowa to idealne ciasto na Wielkanoc, a my podpowiemy wam, jak szybko ją przygotować.

Jak zrobić babkę marmurkową?

Babka marmurkowa to kolejne ciasto, które przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Idealnie miękkie, wilgotne i o doskonałym smaku. Przyrządza się je w bardzo prosty sposób, a z efektu chętnie korzystają wszyscy - mali i duzi. Do jej przygotowania możemy użyć masła lub oleju, w zależności do tego, jaki wypiek chcemy osiągnąć. Jeśli użyjemy oleju, babka będzie bardziej wilgotna. Natomiast dodatek masła nadaje ciastu kruchości. My proponujemy tę pierwszą wersję. Prezentujemy przepis na babkę marmurkową na oleju.

Babka marmurkowa na oleju - składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
  • sól

Babka marmurkowa na oleju - krok po kroku:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
  2. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier zwykły i wanilinowy.
  3. Gdy cukier rozpuści się w masie, do środka dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Następnie dolewamy olej oraz mleko. Przez cały czas mikser miesza ciasto.
  5. Gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Robimy to w dwóch turach - wtedy łatwiej będzie rozbić mikserem grudki.
  6. W międzyczasie przygotowujemy keksówkę lub średniej wielkości formę do pieczenia babek. Spód i boki pokrywamy masłem oraz bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do ścianek.
  7. Do formy przelewamy połowę przygotowanej masy.
  8. Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
  9. Masę kakaową przelewamy na wierzch masy białej. Możemy użyć noża lub patyczka do szaszłyków, aby zgrubnie przemieszać obie masy. Dzięki temu po przekrojeniu powstanie marmurkowy wzór.
  10. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez niecałą godzinę. Po 45 minutach warto wbić patyczek w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu jest suchy, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 15 minutach możemy wyciągnąć babkę z piekarnika, aby wystygła. Dzięki temu, że nie wyciągamy ciasta od razu, unikniemy powstania zakalca.

Prosta babka marmurkowa

Tak przygotowaną babkę marmurkową możemy dowolnie udekorować. Smacznym pomysłem jest oblanie wystudzonego już ciasta czekoladową polewą. Aby ją przygotować, podgrzewamy 100 ml śmietanki 30 proc. (prawie do wrzenia), a następnie dodajemy do środka 100 g połamanej czekolady i 2 łyżki masła. Pozostawiamy składniki na 2 minuty, po czym mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli jednak wolimy lżejszą wersję, posypmy babkę cukrem pudrem lub pozostawmy ją bez dodatków - w tej wersji jest równie pyszna.

Zobacz również:

Babka piaskowa bezglutenowa

Babka majonezowa - pyszny wypiek na Wielkanoc

Ciasto zebra - jak to się robi? Mamy prosty, klasyczny przepis, który na pewno ci wyjdzie

Więcej o: