Galareta wieprzowa, czyli przepis na pyszną, babciną przekąskę

Galareta wieprzowa, czyli słynne zimne nóżki, to danie niemal narodowe. Jest obecne na babcinym stole podczas każdej uroczystości i znika z talerza w ekspresowym tempie. A gdyby tak odwrócić role i poczęstować babcię samodzielnie zrobioną galaretą? Jak odtworzyć ten znakomity smak i zachwycić mistrzynię gotowania? Przedstawiamy kilka wskazówek.

Jak ugotować galaretkę z nóżek wieprzowych?

Galareta z nóżek wieprzowych to przystawka czasochłonna, ale nie pracochłonna. Nóżki wieprzowe gotuje się długo, zatem warto od razu zrobić dużą porcję i podzielić się nią z najbliższymi. Do przygotowania galarety wieprzowej potrzebujemy tylko mięsa i włoszczyzny - żelatyna będzie zbędna. Nóżki są bogate w kolagen, który, dzięki długiemu gotowaniu, przenika do wody - a ta, gdy stygnie, zaczyna tężeć. Nie potrzebujemy zatem dodawać żelatyny, bo konsystencję galaretki uzyskujemy w sposób naturalny. Za to pyszne danie podziękują wam nie tylko wasze żołądki, ale i stawy, bo kolagen poprawia ich kondycję. Przedstawiamy nasz przepis na znakomite nóżki w galarecie.

Nóżki wieprzowe w galarecie - składniki:

  • 1 i 1/2 kg nóżek wieprzowych
  • 1 golonka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • 1 seler
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Nóżki wieprzowe w galarecie - krok po kroku:

  1. Mięso oczyszczamy pod bieżącą wodą, a następnie układamy w dużym garnku. Wlewamy letnią wodę tak, aby zawartość garnka była zanurzona ok. 2 cm pod jej powierzchnią. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Włączamy palnik na małą moc i doprowadzamy mięsny wywar do wrzenia. Od tej pory gotujemy całość pod przykryciem przez dwie godziny. Co jakiś czas zbieramy szumowiny.
  2. W międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę. Marchewki, pietruszki i seler obieramy i kroimy na kilka kawałków. Cebulę opalamy nad palnikiem lub w piekarniku.
  3. Gdy nóżki będą ugotowane, dodajemy do garnka warzywa. Gotujemy przez kolejne półtorej godziny.
  4. Po tym czasie wyciągamy warzywa i mięso z wywaru.
  5. Mięso oddzielamy od kości i skóry, a warzywa kroimy na plasterki lub w kostkę.
  6. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  7. W naczyniu lub naczyniach, w których chcemy podać galaretę, umieszczamy rozdrobnione mięso i warzywa, po czym zalewamy całość wywarem.
  8. Pozostawiamy galaretę do wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki.
  9. Nóżki w galarecie potrzebują kilku godzin w lodówce, aby dobrze stężeć. Po tym czasie możemy je podawać.

Jak podawać galaretkę wieprzową?

Tak przygotowaną galaretkę wieprzową możemy podważyć widelcem i wyciągnąć z naczynia na płaski talerz. Warto udekorować ją plasterkami cytryny i świeżymi liśćmi pietruszki. Do tego podajemy kromki chleba (najlepiej z naszego przepisu na chleb w godzinę) lub bułki. Znanym i lubianym dodatkiem jest też ocet lub domowy majonez. Jeśli galaretkę przygotowaliśmy w prostokątnej formie, możemy podać ją pokrojoną w plastry, idealne na kanapkę.

Ile może stać galareta wieprzowa?

Galareta wieprzowa w lodówce może stać przez kilka dni. Możemy jednak przedłużyć jej żywotność i przygotować ją w słoikach. Zalane gorącym wywarem, szczelnie zakręcamy. Umieszczamy je w szerokim garnku na ścierce, aby nie obijały się o dno, a następnie zalewamy gorącą wodą tak, by nie zalać pokrywek. Galaretę gotujemy trzykrotnie, z jednodniową przerwą pomiędzy pasteryzacjami. W zależności od wielkości słoików, dobieramy odpowiedni czas gotowania galarety. W przypadku słoików o pojemności 600 ml jest to 60 minut, 40 minut i 30 minut. Pod koniec całego procesu pasteryzacji, gdy galareta wystygnie, środek wieczka musi być "zassany" do wnętrza słoika. Tak zabezpieczone zimne nóżki mogą stać przez nawet 6 miesięcy. Nie muszą być przechowywane w lodówce.

Zobacz również:

Galaretka drobiowa, czyli nóżki w galarecie w odchudzonej wersji [PRZEPIS]

Czym jest i jak zrobić pumpernikiel?

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Więcej o: