Krążki cebulowe - domowy fast food

Krążki cebulowe znamy przede wszystkim z fast foodów. Jednak jak większość tego typu przekąsek, można je przyrządzić w domu. To nie tylko dobra okazja, by zaoszczędzić, ale także sposób na świadomy wybór składników, z których będziemy korzystać!

Krążki cebulowe to także sposób na „oswajanie” cebuli, świetny pomysł na imprezę, alternatywa dla popcornu do pogryzania przy filmie… Okazja zawsze się znajdzie, sprawdź więc, jak zrobić krążki cebulowe w cieście i do dzieła!

Krążki cebulowe w cieście – przepis

- 1 duża cebula

- 100 g mąki pszennej

- 50 ml mleka

- 50 ml wody gazowanej

- spore jajko

- sól

- olej do smażenia

Przygotuj ciasto naleśnikowe – połącz mąkę, mleko, wodę gazowaną i jajko. Dopraw solą i rozmieszaj dobrze, by wszystkie składniki się połączyły. Odstaw na kilka minut. W tym czasie pokrój cebulę na krążki. Następnie porozdzielaj je. Do sporego garnka o dość grubym dnie wlej olej i rozgrzej go Krążki cebulowe maczaj w cieście i wkładaj na gorący olej. Smaż przez 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone krążki odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak zrobić krążki cebulowe w cieście piwnym?

Składniki:

- 1 duża cebula

- 1 jajko

- 130 g mąki pszennej

- 300 ml jasnego piwa

- łyżeczka sproszkowanego czosnku

- szczypta chilli

- sól

- olej roślinny do smażenia

Mąkę przesiej przez sitko. Stopniowo dolewaj do niej piwo, mieszając rózgą. Następnie dodaj roztrzepane jajko, sól, czosnek i chilli. Składniki dobrze połącz. Odstaw na kilka minut w zimne miejsce. Cebulę pokrój na krążki i porozdzielaj je. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej do smażenia. Krążki maczaj w cieście i smaż na gorącym oleju. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik.

Jak podawać krążki cebulowe?

Krążki w cebule najlepiej będą smakowały jako osobna przekąska z dodatkiem ulubionego sosu. Można podać je także zamiast frytek do domowych burgerów. Najważniejsze jest to, by serwować je świeżo zrobione i odsączone z nadmiaru tłuszczu.

Do czego podawać krążki cebulowe? Przedstawiamy pomysły na szybkie sosy!

Klasyczny sos czosnkowy

- pół kubka gęstego jogurtu naturalnego

- łyżka majonezu

- 2 ząbki czosnku

- sól

Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Jogurt naturalny przełóż do miseczki, dodaj majonez, czosnek i sól. Połącz wszystkie składniki i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Możesz dodać również posiekany koperek lub szczypiorek.

Szybki dip serowy

- 150 g serka topionego (w kostce lub w plastrach)

- 100 ml pełnotłustego mleka

- ulubione przyprawy: chilli, wędzona papryka, zioła lub sproszkowany czosnek

Do garnka o grubym dnie wlej mleko i zagrzej je na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia!). Ser topiony pokrusz i wrzuć do mleka. Mieszaj cały czas, by składniki się połączyły i nie przypaliły. Dodaj ulubione przyprawy i odstaw do ostygnięcia.

Sos tysiąca wysp

- 6 łyżek majonezu

- 3 łyżki ketchupu

- łyżeczka cukru

- łyżeczka octu winnego

- dymka

- nieduży korniszon

- sól, pieprz

Dymkę i korniszona pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj ketchup i majonez z octem, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wrzuć posiekaną cebulę i korniszon, wymieszaj.

Więcej o: