Imbir na przeziębienie. Przepis na pyszną herbatę, która stawia na nogi

Herbata z imbirem to remedium na przeziębienie. Gorący napar w połączeniu z ostrym smakiem imbiru nie tylko łagodzi objawy przeziębienia, ale też poprawia nasze samopoczucie. Często zatem sięgamy po ten pyszny napój, gdy jesteśmy chorzy lub zmarznięci. Podpowiadamy wam, jak przygotować taką herbatę w domu.

Jak zaparzyć herbatę z imbirem?

Herbata z imbirem to metoda na przeziębienie, którą stosuje się od lat. To dzięki dodatkowi imbiru napar nabiera leczniczej mocy. Korzeń ten ma wiele zdrowotnych właściwości, takich jak: regulowanie procesów trawiennych czy pobudzanie krążenia, a także właściwości odkażające (co pomaga przy leczeniu chorego gardła), rozgrzewające i przeciwzapalne. Na tych ostatnich zależy nam najbardziej podczas przeziębienia. Przedstawiamy wam, jak przyrządzić zdrowotny napój z imbirem, aby wydobyć z niego lecznicze właściwości i znakomity, odświeżający smak.

Herbata z imbirem na przeziębienie - składniki:

  • 1 torebka ulubionej czarnej herbaty (lub 1 łyżeczka liściastej)
  • kawałek korzenia imbiru (ok 2 cm)
  • po grubym plastrze cytryny i pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 suszone goździki

Herbata z imbirem na przeziębienie - krok po kroku:

  1. Imbir obieramy przy pomocy noża lub zeskrobujemy skórkę łyżeczką. Następnie rozdrabniamy go - najlepiej rozbić go w moździerzu lub po prostu pokroić w drobną kostkę.
  2. W rondelku zagotowujemy szklankę wody. Do środka wrzucamy imbir i gotujemy wszystko razem przez kilka minut. Wyłączamy palnik.
  3. Herbatę umieszczamy w rondelku i  zaparzamy pod przykryciem przez kilka chwil do momentu, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas intensywność.
  4. Napar przecedzamy przez sitko do kubka. Dodajemy plastry cytryny i pomarańczy oraz miód i goździki.
  5. Herbata z imbirem na przeziębienie jest gotowa.

Ile imbiru do herbaty?

Do herbaty możemy dodać tyle imbiru, ile lubimy. Jego smak jest dość ostry, więc jeden lub dwa grubsze plastry wystarczą. Możemy też przygotować większą ilość samego naparu z imbirem i dodawać go do herbaty za każdym razem, gdy ją zaparzamy.

Herbata z imbirem na przeziębienie będzie też dobrze smakować z kawałkiem anyżu, cynamonem lub kilkoma rozgniecionymi ziarnami kardamonu. Miód możemy zastąpić cukrem białym lub brązowym albo całkowicie pominąć słodzenie. Do tego naparu można użyć korzenia świeżego imbiru lub ćwierć łyżeczki mielonego. Świeży będzie łatwiej wyłowić z herbaty, natomiast mielony pozostanie wewnątrz napoju. Właściwości obu form imbiru są porównywalne, zatem możemy używać ich w zależności od preferencji i dostępności w sklepie.

Imbir do herbaty - jak podawać?

Imbir do herbaty warto serwować według naszej powyższej propozycji, ponieważ rozkruszenie i gotowanie tego korzenia sprawia, że uwalnia on najwięcej smaku i właściwości. Możemy jednak wrzucić jeden lub dwa obrane plasterki do kubka, bez rozgniatania. Podany w plastrach również spełni swoją rolę. Nie polecamy ścierać imbiru do herbaty na tarce. Ścieranie rozrywa korzeń i wydobywa dużo włókien, które mogą być trudne do wyciągnięcia z naparu. Jest też bardziej pracochłonne, niż pokrojenie w kostkę lub rozgniecenie w moździerzu.

Zobacz również:

Cukierki na przeziębienie domowej roboty

Koktajle owocowe. Prawdziwe bomby witaminowe z poradnika "FitRewolucja w 4 krokach"

Rozgrzewające złote mleko [HAPS FIT]

Więcej o: