Kapuśniak z kiszonej kapusty. Przepis na znakomitą, regeneracyjną zupę

Kapuśniak z kiszonej kapusty jest jedną z bardziej znanych polskich zup. Sięgamy po niego szczególnie zimą, gdy dostęp do sezonowych, świeżych warzyw jest utrudniony. Jedzenie kiszonej kapusty przynosi wiele korzyści. Warto zatem sięgnąć do spiżarki po jeden ze słoików i przygotować sycący kapuśniak samodzielnie.

Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty?

Kapuśniak z kiszonej kapusty przygotowuje się w bardzo prosty sposób, choć zajmuje to trochę czasu. Warto jednak skusić się na zrobienie tej właśnie zupy, ponieważ jest ona bardzo treściwa, zdrowa i znakomicie smakuje. Musimy pamiętać, aby nie gotować jej zbyt długo, bo utracimy właściwości odżywcze kapusty kiszonej, a jest ich wiele! Kapusta kiszona jest źródłem m. in. witaminy C, magnezu, potasu, błonnika pokarmowego, zawiera także bakterie kwasu mlekowego. Dzięki tym składnikom, wspomaga działanie układu pokarmowego, wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwzapalne i wspomagające odchudzanie oraz wiele innych. Dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej. My proponujemy wykorzystać ją w tradycyjnym polskim kapuśniaku.

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty - składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 100 g boczku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki mielonego kminku
  • sól, pieprz

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty - krok po kroku:

  1. W dużym garnku umieszczamy żeberka wieprzowe pocięte na kawałki z jedną kością. Zalewamy je wodą tak, by znajdowały się pod jej powierzchnią. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotujemy pod przykryciem przez 30 minut na średnim ogniu. W trakcie gotowania kilkukrotnie usuwamy szumowiny.
  2. Boczek kroimy w kostkę i umieszczamy na suchej patelni. Smażymy na umiarkowanym ogniu, aż będzie zrumieniony, a tłuszcz się lekko wytopi.
  3. Obieramy cebulę i opalamy ją nad palnikiem lub w piekarniku.
  4. Ściągamy łupinę z czosnku i przekrawamy go wzdłuż na pół.
  5. Pietruszkę i selera obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Wszystkie warzywa dorzucamy do garnka z gotującymi się żeberkami. Dodajemy również zrumieniony boczek.
  7. Do garnka wlewamy wodę w takiej ilości, aby zakryła wszystkie składniki, a następnie wsypujemy przyprawy: majeranek, kminek, sól i pieprz.
  8. Całość gotujemy pod przykryciem przez 40 minut.
  9. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
  10. Kapustę kroimy na krótsze kawałki, jeśli nitki są zbyt długie.
  11. Po upływie 40 minut wyciągamy z garnka żeberka i warzywa. Mięso możemy obrać i wrzucić z powrotem do zupy.
  12. Marchewkę ścieramy na tarce i wraz z kapustą dorzucamy do kapuśniaku. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie.
  13. Na koniec dodajemy ugotowane ziemniaki.
  14. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze trochę wody i mocniej doprawić. Gotowe!

Jaka kapusta kiszona na kapuśniak?

Do przygotowania kapuśniaku możemy użyć kapusty kiszonej dostępnej w sklepach. Często można spotkać kapustę kiszoną lub kwaszoną - są to dwie różne nazwy opisujące ten sam proces obróbki. Warto zwracać uwagę, by w składzie była jedynie kapusta i sól (ewentualnie z dodatkiem marchewki lub kminku). Wtedy będziecie mieli pewność, że wasz kapuśniak będzie pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków. Zachęcamy was byście skusili się na samodzielne przygotowanie domowej kiszonej kapusty, będzie idealną bazą kapuśniaku.

Zobacz również:

Na ratunek za słonej zupie

Żeberka w kapuście. Jak przygotować bardzo prosty obiad przy minimum wysiłku

Więcej o: