Jajka faszerowane łososiem, czyli wykwintna przystawka nie tylko na Wielkanoc

Jajka faszerowane łososiem to świetna przystawka na wiele uroczystości. Nieważne czy podamy je podczas kolacji ze znajomymi, czy na świątecznym stole. Przygotowuje się je szybko, a do tego mamy gwarancję, że ekspresowo znikną ze stołu, bo każdy lubi faszerowane jajka. Przedstawiamy prosty przepis na to, jak zrobić je w domu.

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem?

Jajka faszerowane to bardzo prosta przystawka, która cieszy się popularnością podczas każdej imprezy. Wersji tego dania jest naprawdę dużo. Najbardziej tradycyjnym nadzieniem jest pasta z żółtek i majonezu, ale jej skład można dowolnie modyfikować, zgodnie z naszymi upodobaniami. Do podstawowej pasty często dodaje się pokrojoną szynkę, szczypiorek i starty żółty ser. Innym nadzieniem jest pasta z żółtek, musztardy i chrzanu. Niektórzy preferują sam majonez, a jeszcze inni stawiają na wersję fit, czyli jajka faszerowane guacamole.

Jedno jest pewne - ta potrawa daje duże pole do popisu w kwestii kreatywności. My proponujemy znakomite jajka faszerowane łososiem. Oba te smaki doskonale się ze sobą łączą, zatem z pewnością posmakują wam i waszym najbliższym.

Faszerowane jajka z łososiem - składniki:

  • 8 jajek (najlepiej rozmiar M lub L)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 łyżki kaparów

Faszerowane jajka z łososiem - krok po kroku:

  1. Jajka gotujemy na twardo w szerokim garnuszku. Aby wyszły nam idealnie, warto skorzystać z oddzielnego przepisu jak ugotować jajka na twardo.
  2. Gdy będą już ugotowane i przestudzone, przygotowujemy farsz.
  3. Jajka obieramy ze skorupki. Musimy uważać, aby nie naruszyć powierzchni białka. Potrawa będzie prezentować się znacznie lepiej, jeśli jajka nie będą poszarpane lub dziurawe z zewnątrz.
  4. Następnie przekrawamy je wzdłuż na pół i wyciągamy ze środka żółtka.
  5. Żółtka przekładamy do oddzielnej miski, a do środka dodajemy majonez. Całość rozgniatamy na gładką papkę przy pomocy widelca lub blendera.
  6. Wędzonego łososia drobno kroimy i dorzucamy do pasty z żółtek, razem z posiekanym koperkiem i posiekanymi kaparami, jeśli je lubimy. Wszystko mieszamy, po czym doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Białka jajek układamy na talerzu, a ich środki wypełniamy pastą. Można do tego użyć specjalnej szprycy lub po prostu łyżeczki. Staramy się nie pobrudzić powierzchni białek pastą, dzięki temu będą się prezentowały estetycznie i zachęcająco.
  8. Wierzch jajek dekorujemy koperkiem.

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem?

Faszerowane jajka najlepiej przygotować niedługo przez przybyciem gości, aby pasta nie zaczęła obsychać. Do farszu możemy dodać inne składniki, na przykład ciemne oliwki. Należy jednak uważać, aby nie przytłumiły one smaku łososia. Koperek można zastąpić drobnym szczypiorkiem. Faszerowane jajka zwykle je się bez dodatków, ale nie zaszkodzi podać do nich kilka grzanek aromatyzowanych czosnkiem lub parę kromek chleba.

Zobacz również:

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Top 3 przepisy

Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka po szkocku [HAPS KIDS]

Więcej o: