Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych

Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Wraz z paschą stanowi kluczowy świąteczny deser. Choć ciasto to można przygotować nie tylko na Wielkanoc, to właśnie z tym świętem kojarzy nam się najbardziej. Jak go zrobić? Przedstawiamy dwa proste przepisy na mazurki wielkanocne.

Przepis na mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny jest obowiązkowym wypiekiem. To piękne, misternie zdobione migdałami i rodzynkami ciasto o wysokości poniżej czterech centymetrów. Choć spód można zrobić z wielu rodzajów ciast, na przykład z biszkoptu lub ciasta ucieranego, to najczęstszym wyborem jest ciasto kruche, jak do tarty. My proponujemy dwie wersje: dla zabieganych i dla tych, którzy chcą włożyć trochę wysiłku w przygotowanie idealnego mazurka. Dlatego proponujemy mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim oraz mazurek kajmakowy na kruchym spodzie.

Mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim - składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • garść bakalii

Mazurek z białą czekoladą na cieście francuskim - krok po kroku:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na ciasto pokrywamy papierem do pieczenia.
  2. Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i przekładamy go na blaszkę. Nadmiar ciasta wykorzystujemy do zabudowania brzegów wypieku. W tym celu odcinamy paski, zwijamy je kilkukrotnie wokół własnej osi. Powstałe spiralki układamy na wszystkich brzegach ciasta i lekko dociskamy.
  3. Przed pieczeniem możemy ponakłuwać spód przy pomocy widelca, aby się zanadto nie uniósł. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki temu będą ładnie przyrumienione i połyskujące.
  4. Ciasto pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni, po czym odstawiamy do wystudzenia.
  5. W międzyczasie w rondelku mocno podgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.
  6. Czekoladę siekamy na małe kawałki.
  7. Śmietankę zdejmujemy z palnika i wsypujemy do środka czekoladę. Pozostawiamy ją na 2 minuty, po czym delikatnie mieszamy, aż masa stanie się gładka.
  8. Studzimy zawartość rondelka i umieszczamy w lodówce. Schłodzoną masę miksujemy przez kilka minut. Jej objętość powinna się podwoić.
  9. Następnie wykładamy masę na wierzchu upieczonego spodu, a górę przyozdabiamy bakaliami (orzechy możemy wcześniej podprażyć, aby wydobyć głębię smaku i zapachu). Mazurek wielkanocny gotowy!

Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie - składniki:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g dobrze schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g masy kajmakowej (może być gotowa z puszki lub domowy kajmak)
  • garść bakalii

Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie - krok po kroku:

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na ciasto pokrywamy papierem do pieczenia.
  • W misce łączymy mąkę, cukier i sól, po czym dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Składniki "szczypiemy", aby połączyć je ze sobą. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Odkładamy do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie wylepiamy ciastem spód formy. Możemy je w tym celu zetrzeć na tarce lub rozwałkować. Pozostawiamy trochę masy, aby zrobić z niej wałeczki i ułożyć na brzegach ciasta.
  • Całość pieczemy przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.
  • Gdy ciasto będzie przestudzone, spód pokrywamy kajmakiem. Można nieco podgrzać masę, co pozwoli łatwiej ją rozsmarować.
  • Na wierzchu finezyjnie rozsypujemy bakalie. Gotowe!

Przepis na mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny wcale nie musi być skomplikowanym ciastem. Wystarczy kilka prostych składników, nieco czasu i kreatywności, aby stworzyć wypiek, który zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Mazurki mogą przybierać różne kształty i smaki. Częstym wyborem jest mazurek czekoladowy, różany, cytrynowy, budyniowy lub o smaku słonego karmelu. To wy decydujecie o jego finalnej wersji.

Więcej o:
Komentarze (8)
Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
Zaloguj się
  • kwiatpatologii

    Oceniono 5 razy 5

    "Ciasta wystarczy dla wszystkich"
    Cudowne rozmnożenie tortu.

  • madera123

    Oceniono 4 razy 4

    Miało być o torcie,a jest o wczorajszych mazurkach.Komuś się coś popitoliło,tak jak rządowi.

  • ahoy2

    Oceniono 3 razy 3

    Rozgrzewamy piec i potem zarabiamy ciasto, następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. A piec się grzeje...

  • jakub13579

    Oceniono 2 razy 2

    Ja to kroję tort codziennie rano przy pomocy szatkownicy do kiszonej kapusty. Bardzo dobrze się sprawdza i jest soczysty. Polecam wszystkim katolikom.

  • haha-to-ja

    Oceniono 2 razy 0

    Powinno byc " nie będziesz miała" a nie miał. przecież to zadowalającym się gównkątentem paniusiom chodzi po głowie jak to sobie słodkiego po katach podeżerć;) Seo w tym dziale kuleje hehe

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX