Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z burakami, zwana również śledziami pod pierzynką, to pyszne danie o zaskakującym smaku. Znana i lubiana szczególnie przez kraje słowiańskie, bo wykorzystuje dobra natury wschodniej Europy. Ciekawostką jest, że to jedna z niewielu potraw, którą niemal każdy przygotowuje w taki sam sposób. Ułożona warstwowo, stanowi ozdobę stołu i zachęca do nałożenia jej na talerz. Każda warstwa ma inny smak i strukturę - miękkie starte buraczki, mięsiste kawałki śledzia, mączne ziemniaki, aksamitny majonez, chrupiący ogórek i jajeczna "pierzynka". To znana wszystkim wersja. My proponujemy dyskretne, ale znaczące zmiany, które na pewno posmakują wam i waszym gościom.
Sałatka śledziowa z burakami - składniki:
- 4 płaty śledziowe
- 3 buraki
- 3 ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 łyżek domowego majonezu
- 3 ogórki konserwowe
- 2 jabłka
- 1 por (biała i jasnozielona część)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- kilka gałązek pietruszki lub koperku do dekoracji
Sałatka śledziowa z burakami - krok po kroku:
- Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osobnych garnkach, aby ziemniaki się nie zafarbowały. Następnie, gdy trochę wystygną, obieramy je ze skórki. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę.
- Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Następnie kroimy je w kostkę wielkości ok. 1 x 1 cm.
- Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki.
- Jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce. Odkładamy 1/4 do oddzielnej miski, a do reszty dodajemy 3 łyżki majonezu i musztardę.
- Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Mieszamy razem z burakami.
- Przygotowujemy naczynie, w którym podamy sałatkę. Najlepiej jeśli będzie to szklana miska, wtedy wyeksponujemy warstwowość sałatki.
- Układamy składniki w naczyniu. Najpierw śledzie, następnie por, ziemniaki i pasta jajeczna, którą przykrywamy ogórkami konserwowymi, a te warstwą buraków z jabłkami. Wierzch pokrywamy cienko pozostałym majonezem, tak, aby przez jego biały kolor przenikała czerwień buraczków. Na środku usypujemy niewielki kopczyk ze startych jajek i dekorujemy całość pietruszką lub koperkiem.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Taka wersja sałatki śledziowej pod pierzynką na pewno zachwyci waszych gości. Potrawa ta zawiera w sobie rybę, porcję węglowodanów oraz warzyw, dlatego może być podawana bez żadnych dodatków. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie jej w małych salaterkach i podanie gościom odwróconej do góry dnem, w formie babki. Jeśli jednak cenicie sobie tradycję, zaserwujcie ją w klasyczny sposób. Nieważne jednak, jak ją podacie, ważne, że jak zwykle będzie hitem imprezy.
Zobacz również:
Jak zrobić śledzie w oleju? Przepis na pyszną przekąskę na Wigilię i Boże Narodzenie
Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany
Sałatka gyros