Sałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady

Sałatka śledziowa z buraczkami to świetny przepis na przystawkę podczas rodzinnego obiadu czy większej imprezy. Połączenie śledzi z burakami, jajkami i majonezem sprawdza się znakomicie. Każdy zna klasyczną wersję, ale my postanowiliśmy dodać coś od siebie. Oto nasz przepis.
Zobacz wideo

Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami

Sałatka śledziowa z burakami, zwana również śledziami pod pierzynką, to pyszne danie o zaskakującym smaku. Znana i lubiana szczególnie przez kraje słowiańskie, bo wykorzystuje dobra natury wschodniej Europy. Ciekawostką jest, że to jedna z niewielu potraw, którą niemal każdy przygotowuje w taki sam sposób. Ułożona warstwowo, stanowi ozdobę stołu i zachęca do nałożenia jej na talerz. Każda warstwa ma inny smak i strukturę - miękkie starte buraczki, mięsiste kawałki śledzia, mączne ziemniaki, aksamitny majonez, chrupiący ogórek i jajeczna "pierzynka". To znana wszystkim wersja. My proponujemy dyskretne, ale znaczące zmiany, które na pewno posmakują wam i waszym gościom.

Sałatka śledziowa z burakami - składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek domowego majonezu
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jabłka
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • kilka gałązek pietruszki lub koperku do dekoracji

Sałatka śledziowa z burakami - krok po kroku:

  1. Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w osobnych garnkach, aby ziemniaki się nie zafarbowały. Następnie, gdy trochę wystygną, obieramy je ze skórki. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę.
  2. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Następnie kroimy je w kostkę wielkości ok. 1 x 1 cm.
  3. Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki.
  4. Jajka obieramy ze skorupki i ścieramy na tarce. Odkładamy 1/4 do oddzielnej miski, a do reszty dodajemy 3 łyżki majonezu i musztardę.
  5. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Mieszamy razem z burakami.
  6. Przygotowujemy naczynie, w którym podamy sałatkę. Najlepiej jeśli będzie to szklana miska, wtedy wyeksponujemy warstwowość sałatki.
  7. Układamy składniki w naczyniu. Najpierw śledzie, następnie por, ziemniaki i pasta jajeczna, którą przykrywamy ogórkami konserwowymi, a te warstwą buraków z jabłkami. Wierzch pokrywamy cienko pozostałym majonezem, tak, aby przez jego biały kolor przenikała czerwień buraczków. Na środku usypujemy niewielki kopczyk ze startych jajek i dekorujemy całość pietruszką lub koperkiem.

Sałatka śledziowa z buraczkami

Taka wersja sałatki śledziowej pod pierzynką na pewno zachwyci waszych gości. Potrawa ta zawiera w sobie rybę, porcję węglowodanów oraz warzyw, dlatego może być podawana bez żadnych dodatków. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie jej w małych salaterkach i podanie gościom odwróconej do góry dnem, w formie babki. Jeśli jednak cenicie sobie tradycję, zaserwujcie ją w klasyczny sposób. Nieważne jednak, jak ją podacie, ważne, że jak zwykle będzie hitem imprezy.

Zobacz również:

Jak zrobić śledzie w oleju? Przepis na pyszną przekąskę na Wigilię i Boże Narodzenie

Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany

Sałatka gyros

Więcej o:
Copyright © Agora SA