Awokado - jak jeść, by smakowało najlepiej? Pomysły na awokado i prosty sposób, jak sprawić, by zmiękło w ok. 10-15 minut

Jak jeść awokado? Czy można z niego przygotować jakieś danie? Jak wydobyć z niego głębię smaku? Awokado to najmodniejszy owoc ostatnich lat. Wciąż mówi się o jego prozdrowotnych właściwościach, a w sieci mnożą się mniej lub bardziej skomplikowane pomysły na podanie awokado. Ten owoc trzeba znać!
Zobacz wideo

Jak jeść awokado na surowo?

Podanie awokado na surowo to jeden z najpopularniejszych sposobów na jego zjedzenie. Wystarczy przekroić je na pół, wyjąć pestkę i wybrać miękki miąższ z niejadalnych łupin. Można nim smarować pieczywo (miękkie awokado doskonale zastępuje masło), położyć na kanapkę, wykorzystać do sałatki... Doskonale smakuje w różnych połączeniach smakowych.

Z czym jeść awokado?

Jednym z najbardziej popularnych sposobów podania awokado jest umieszczenie go na toście razem z jajkiem ugotowanym w koszulce lub z wędzonym łososiem. To sposób na pyszne i zdrowe śniadanie uwielbiane nie tylko przez osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, ale także przez instagramerów i tzw. "foodies". Awokado jest też składnikiem guacamole, pysznego meksykańskiego sosu, który można podać do nachosów, kanapek, tortilli czy gofrów na słono. Smak awokado doskonale wydobywają podstawowe przyprawy - sól (również np. sól himalajska), pieprz, czosnek, a także kolendrę, sok z cytryny lub limonki.

Czy można jeść niedojrzałe awokado?

Raczej nie polecamy sięgać po twarde, niedojrzałe awokado. Zresztą to nic atrakcyjnego - jest pozbawione smaku i po prostu niedobre. Awokado będzie dobre do spożycia, gdy stanie się miękkie, łatwo będzie można wbić w nie łyżeczkę i wybrać miąższ. Jeśli kupiliśmy twarde awokado, możemy trzymać je przez kilka dni w temperaturze pokojowej, aby spokojnie dojrzało. Jeżeli natomiast potrzebujemy awokado natychmiast, a pech chciał, że nie było możliwości kupienia miękkiego, możemy zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po 10-15 minutach powinno być miękkie i gotowe do spożycia! Wtedy należy włożyć je do lodówki, by je schłodzić.

Owoc awokado - jak jeść na ciepło?

Awokado łatwo podać na surowo - tak naprawdę wystarczy je obrać, pokroić i lekko przyprawić. Ale czy awokado można jeść na ciepło? Oczywiście! Podajemy przepis na jajka zapiekane w awokado - proste do przygotowania i przepyszne!

Jajka zapiekane w awokado - składniki:

  • 1 spore awokado
  • 2 jajka
  • kawałek wędzonego boczku
  • szczypiorek
  • sól himalajska
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżka soku z limonki
  • pieprz

Jajka zapiekane w awokado - krok po kroku:

  1. Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę i lekko wydrąż owoc. Nie obieraj go z łupiny!
  2. Wydrążone kawałki miąższu pokrój w kostkę. W miejsce po pestce wbij jajka.
  3. Obie połówki awokado połóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez ok. 15 minut, aż białko się zetnie.
  4. Po wyjęciu oprósz je solą, pieprzem, i siekanym szczypiorkiem. Podawaj w towarzystwie lekkiej salsy z pokrojonych w ćwiartki pomidorków oraz pozostałego miąższu awokado, oprószonego solą i skropionego sokiem z limonki.
  5. Jajka możesz również podać z pokrojonym w kostkę boczkiem. W awokado możesz także zapiekać np. pomidory pokrojone z cebulą lub mozzarellę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.