Indyk pieczony w całości - jak go przygotować? Przepis jest prostszy, niż ci się wydaje

Indyk pieczony w całości to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub ugoszczenie większej liczby osób. To nie tylko rozwiązanie bardzo eleganckie, ale też niezwykle smaczne. Pieczony indyk pojawia się na naszych stołach rzadziej niż pieczony kurczak - sprawdź, jak piec to mięso!

Indyk - jak piec, by nie był suchy?

Pieczony indyk może się wydawać daniem dość skomplikowanym. Kucharze najczęściej obawiają się, że jego mięso po upieczeniu będzie za suche - rzeczywiście ma ono niską zawartość tłuszczu. Ważne zatem, żeby dobrze go natłuścić przed pieczeniem, pamiętać o podlewaniu powstającym sokiem oraz piec go długo, ale w niskiej temperaturze. Doskonałym sposobem jest też namoczenie indyka w marynacie - solance - przed pieczeniem.

Jak doprawić indyka do pieczenia - marynata

Przygotuj:

  • 5 litrów chłodnej wody,
  • 5 łyżek soli,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 liści laurowych,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 łyżki pieprzu

Zagotuj wodę z przyprawami i czosnkiem (obranym, pokrojonym w plasterki). Odstaw marynatę do przestudzenia. Gdy będzie chłodniejsza, umieść indyka w dużym garnku i zalej go marynatą. Przykryj przykrywką i odstaw na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce.

Pieczony indyk - przepis

  • cały indyk (ok. 4,5-5 kg; wcześniej namoczony - zrób to według opisu powyżej),
  • kostka miękkiego masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże kwaśne jabłka,
  • garść suszonych śliwek,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce i wymieszaj z miękkim masłem. Nasmaruj indyka (z wierzchu i od wewnątrz), 2-3 łyżki masła zostaw do nadzienia.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry. Suszone śliwki pokrój na mniejsze części. Dodaj pozostałe masło, kminek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Następnie tak przygotowanym farszem wypełnij indyka.

Piekarnik rozgrzej do 160*C. Na blachę, na której będziesz piec indyka, wlej szklankę wody, a następnie połóż mięso i zamknij piekarnik.

Ile piec indyka?

Aby indyk był dobrze upieczony, ale nie suchy, należy go piec po około 45 minut na 1 kilogram mięsa. Co około pół godziny należy go podlewać powstającym sosem maślanym.

Jak pokroić indyka pieczonego w całości?

Wszystkie odkrojone części trzymaj przed podaniem w piekarniku! Najpierw odetnij nogi, a następnie uda. Podziel je na trzy części. Następnie odkrój skrzydełka wraz z kawałkami piersi. Podgardle pokrój w poprzeczne plastry, podobnie piersi indyka. Grzbiet odetnij od piersi i podziel na kilka części.

Jak podawać pieczonego indyka?

Pieczony indyk będzie doskonale smakował w towarzystwie farszu, z którym był przygotowywany. Podawaj go z puree ziemniaczanym lub kalafiorowym bądź pieczonymi warzywami (możesz je włożyć do piekarnika, gdy po raz ostatni przed wyjęciem będziesz polewać indyka sosem). Indyk pieczony będzie też wyśmienity, gdy podasz go z lekką sałatką na bazie sałaty i ze świeżymi warzywami. Na drugi dzień możesz go podać w formie obiadowej lub używać do kanapek z pełnoziarnistego pieczywa.

Więcej o: