Sałatka z jajkiem - przepisy na pyszną przekąskę w sam raz na śniadanie lub imprezę

Sałatka z jajkiem to doskonała propozycja na wielkanocny stół. W te święta kulinarnym bohaterem jest jajko - nadmiar potłuczonych pisanek warto wykorzystać do pysznej sałatki. Z czym zrobić sałatkę jajeczną? Zainspiruj się przedstawionymi pomysłami i przygotuj pyszną potrawę na święta!
Zobacz wideo

Sałatki jajeczne - z czym?

Sałatka z jajek może mieć wiele różnych dodatków. Wielbiciele świeżych, kolorowych dań będą zachwyceni sałatką na bazie miksu sałat z jajkiem na twardo pokrojonym w ósemki i świeżymi warzywami. Smakosze ryb na pewno spróbują pysznej warstwowej sałatki z tuńczykiem. Osoby, które wolą cięższe sałatki zapewne z chęcią zjedzą tę z dodatkiem szynki konserwowej i ogórków małosolnych w majonezowym sosie.

Jak zrobić sałatkę z jajkiem? Podajemy trzy receptury!

Sałatka z jajkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • opakowanie szpinaku baby (200 g),
  • 3 jajka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • kulka mozzarelli,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i pokrój w ósemki. Pomidorki poprzekrawaj na połowy, a mozzarellę pokrój w kostkę. Do miski wsyp liście szpinaku, dodaj wszystkie składniki, polej octem balsamicznym i oliwą, dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec wymieszaj.

Sałatka jajeczna z szynką konserwową i kukurydzą

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • puszka kukurydzy,
  • 3 średnie ogórki konserwowe,
  • 100 g marynowanego selera w paskach,
  • 5 łyżek majonezu,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprzem

Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Ogórki również pokrój w kostkę, natomiast szynkę konserwową - w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy, podobnie uczyń z marynowanym selerem. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. W misce wymieszaj jajka, szynkę kukurydzę, ogórki i seler. Dodaj majonez, rozdrobniony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie odstaw w chłodne miejsce na około godzinę, by sałatka się przegryzła. Podawaj ją schłodzoną.

Wskazówka: Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii i tłuszczu, dodaj 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i jedną łyżkę intensywnego w smaku majonezu (np. kieleckiego).

Sałatka z jajek i tuńczyka

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 czerwona cebula,
  • 150 g sera żółtego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • szczypiorek,
  • 6 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz

Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je i pokrój w kostkę osobno żółtka i osobno białka. Odlej zalewę tuńczyka i rozdrobnij go widelcem, odlej również kukurydzę. Cebulę, ogórki i ser pokrój w kostkę. W naczyniu, w którym będziesz podawać sałatkę wysyp warstwę pokrojonych białek, na nią wrzuć warstwę kukurydzy, cebuli, ogórków i tuńczyka. Na tuńczyku rozsmaruj majonez, a na nim wysyp pokruszone lub pokrojone żółtka. Dopraw solą i pieprzem, a także posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówka: Podobnie jak w poprzedniej sałatce, możesz użyć mniej majonezu - na przykład połowę sugerowanej porcji - i wymieszać go z 3 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.