Sernik na zimno z galaretką - ulubiony deser

Sernik na zimno z galaretką to jeden z najbardziej lubianych deserów. Kto go nie zna! Najlepiej smakuje ten domowy, przygotowany przez bliską osobę lub zrobiony własnoręcznie. Przepis na sernik na zimno z galaretką to jeden z tych przepisów, które powinien znać każdy miłośnik słodyczy!

Jak zrobić sernik na zimno z galaretką?

Składniki:

  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka z owoców leśnych lub jagodowa (może też być np. malinowa)
  • 50 dag jagód lub borówek (mogą być też inne owoce, np. maliny lub mieszanka owoców leśnych)
  • woda
  • kilkanaście okrągłych biszkoptów

Jak zrobić galaretkę na sernik?

Większość producentów galaretek podaje tę informację na opakowaniu. Najczęściej musisz rozpuścić ją we wrzątku (1,5 szklanki), dobrze wymieszać i odstawić do stężenia.

Do szklanki wlej wodę i wsyp do niej żelatynę. Wymieszaj ją dobrze i podgrzej (ale nie pozwól, by wrzała), a następnie zdejmij z ognia i przestudź. Śmietankę ubij za pomocą robota kuchennego na sztywną, stopniowo dodawaj cukier, a następnie, cały czas miksując na mniejszych obrotach, dodaj serki waniliowe. Do żelatyny dodaj dwie łyżeczki sera, połącz, a następnie wlej do przygotowanej masy serowej. Możesz połączyć przy użyciu miksera (na małych obrotach).

Jagody lub borówki umyj i opłucz wodą. W tortownicy wyłóż biszkoptowy spód. Możesz na nim rozłożyć część (maksymalnie połowę) owoców. Następnie zalej masą serową i odstaw w zimne miejsce, by stężała. Gdy galaretka będzie już częściowo stężała, wysyp na warstwie serowej owoce i zalej je galaretką. Odstaw sernik do lodówki lub w inne zimne miejsce na noc.

Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno można przygotować także z galaretkami w środku! To nic trudnego, a tak przygotowane ciasto wygląda jeszcze fajniej niż tradycyjne.

Składniki:

  • 1 l wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki w kolorze czerwonym,
  • 1 opakowanie galaretki w kolorze zielonym,
  • 1 opakowanie galaretki w kolorze żółtym,
  • 2 opakowania galaretki krystalicznej lub cytrynowej,
  • 300 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru

Herbatniki pokrusz. Masło rozpuść i dodaj do herbatników. Wymieszaj i wyłóż na dnie tortownicy w zwartą warstwę. Odstaw do schłodzenia.

Każdą galaretkę rozpuść w osobnej miseczce, wlewając 1 szklankę wrzącej wody. Odstaw je w zimne miejsce do pełnego stężenia. Galaretki cytrynowe lub krystaliczne rozpuść w jednej szklance wody i przestudź (nie odstawiaj jej do stężenia).

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj porcjami serek mascarpone i cukier. Na koniec dodaj przestudzoną galaretkę i dobrze połącz wszystkie składniki (możesz zmniejszyć obroty miksera).

Stężałe kolorowe galaretki pokrój w kostkę. Wmieszaj je drewnianą łyżką do masy serowej. Masę wyłóż na herbatnikowy spód. Sernik podstaw w lodówce lub innym chłodnym miejscu na całą noc, by dobrze stężał. Podawaj go ze świeżymi owocami, liśćmi mięty lub melisy.

Więcej o: