Zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie doskonała, jeśli przyrządzisz ją z borowików, koźlarzy lub podgrzybków. To one najlepiej nadają się do suszenia i są przepyszne w takich daniach jak zupy, pasztety, sosy czy paszteciki.
Suszenie grzybów to nic trudnego, a jest to umiejętność, którą powinien posiąść każdy grzybiarz. Należy pamiętać o pewnych zasadach. Przede wszystkim najlepiej suszyć tylko świeże grzyby, które nie są uszkodzone, zgniłe, robaczywe. Nie myjemy ich przed suszeniem - pędzelkiem lub miękką szczoteczką możemy oczyścić je z pozostałości z lasu. Umyć możemy wyjątkowo bardzo zabrudzone grzyby, ale musimy być świadomi, że będą one dłużej schły. Małe grzyby mogą być suszone w całości, większe można poprzekrawać na połowy, duże natomiast kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm. Trzonki grzybów też oczywiście nadają się do suszenia.
Latem grzyby można suszyć na słońcu, przy gorszej pogodzie - w piekarniku lub specjalnej suszarce. Jeśli możemy suszyć je na dworze i pogoda sprzyja, nawlekamy je na nitkę i wieszamy w miejscu jednocześnie dobrze nasłonecznionym i przewiewnym. Grzyby można także suszyć na papierze, np. na gazecie, jednak mogą się one łamać i przyklejać do papieru.
Jeżeli posługujemy się suszarką do grzybów, wykładamy je po prostu na kolejnych poziomach urządzenia i suszymy. Jeśli decydujemy się na piekarnik, układamy grzyby na papierze do pieczenia i suszymy przy lekko uchylonych drzwiach w temperaturze 50*C.
Grzyby są ususzone, gdy są kruche i łamią się w palcach.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z makaronem zasmakuje każdemu miłośnikowi leśnych skarbów!
Składniki:
Suszone grzyby zalej niedużą ilością wody (tak, aby je przykryć) i odstaw na około 2 godziny. Makaron ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlej wodę, wrzuć pokrojoną w cząstki marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę opal nad palnikiem i również dodaj do garnka. Namoczone grzyby pokrój w mniejsze części. Wrzuć je do garnka, wlej też wywar z grzybów, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Po ugotowaniu wyjmij warzywa, włoszczyznę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. W kubku rozmieszaj śmietanę z mąką pszenną, wlej do niej dwie łyżki wywaru i rozmieszaj. Wlej do gotującej się zupy i dobrze połącz. Zupę podawaj z makaronem i świeżą natką pietruszki.