Ciasto z jagodami drożdżowe, kruche i jogurtowe - trzy propozycje na pyszny deser

Ciasto z jagodami i jagodzianki to chyba pierwsze myśli, które się nam pojawiają, gdy na straganach widzimy kosze pełne jagód. Te cudowne owoce świetnie nadają się do wypieków! Gdy wreszcie dostrzeżemy je w lesie lub na bazarkach, warto zaopatrzyć się w dużą ilość jagód i pomysły na ciasta z jagodami. Te drugie przedstawiamy poniżej!

Ciasto z jagodami to wymarzony deser na ciepłe popołudnie. Idealnie wyważona słodycz i kwaskowatość będą doskonale smakować z różnymi dodatkami. Drożdżowe będzie świetne z zimnym mlekiem lub kefirem, kruche - z gałką lodów waniliowych. Jeśli natomiast interesuje cię szybkie ciasto z jagodami, wybierz to jogurtowe. Jak przygotować pyszne ciasta z jagodami? Sprawdź poniżej!

Ciasto drożdżowe z jagodami

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 3 jajka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml maślanki
  • dwie łyżki masła
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g jagód (mogą być mrożone, ale najpierw trzeba je rozmrozić)

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 3 łyżki cukru

Do małej miseczki wyłóż (lub wysyp) drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie rozmieszaj go drewnianą łyżką. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, wbij jajka i wlej maślankę. Dodaj zaczyn oraz masło. Ręką rozmieszaj i zagnieć wszystkie składniki. Naczynie z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotuj kruszonkę: masło posiekaj nożem z mąką i cukrem lub rozetrzyj palcami tak, by zrobiły się grudki.

Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz i wyłóż do formy, po wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kruche ciasto z jagodami i pianą z białek

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnej margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • litr jagód
  • 5 białek
  • łyżka cukru wanilinowego

Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia. Posiekaj ją z zimną margaryną przy użyciu noża. Dodaj cukier, oddziel żółtka od białek, żółtka wbij do ciasta, białka zachowaj do piany. Szybko zagnieć ciasto i włóż je na 15 minut do zamrażalnika.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Gdy będzie sztywna, dodaj cukier wanilinowy i krótko, ale dokładnie zamieszaj.

Na blasze rozłóż 3/4 ciasta. Na wierz połóż jagody, a na nich rozsmaruj pianę z białek. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp ciasto po wierzchu. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasto jogurtowe z jagodami

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 300 g jagód
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki (ok. 200 ml) oleju roślinnego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mąki przesiej przez sitko. Wsyp do niej proszek do pieczenia i rozmieszaj. Oddziel białka od żółtek, białka wbij do dużej miski i ubij je na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj cukier, a następnie wlej żółtka, jogurt naturalny oraz olej. Połącz składniki, a następnie dodaj jeszcze mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Formę, w której będziesz piec ciasto natłuść masłem lub margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej gotowe ciasto, a na wierzchu wysyp jagody. Przygotuj kruszonkę tak, jak w przepisie na ciasto drożdżowe z jagodami. Warstwę jagód posyp kruszonką i piecz ciasto przez około 30-40 minut.

Więcej o: