Sposobem na zagęszczenie sosu, który wymaga odrobinę cierpliwości, jest odparowanie. Nadmiar wody po prostu wyparuje w trakcie gotowania, ale sosowi należy dać wtedy sporo czasu. Naczynia z sosem nie należy oczywiście przykrywać pokrywką. Nie jest to sposób dla tych, którzy oczekują szybkiego efektu lub potrzebują gotowej potrawy od razu. Będzie jednak doskonały, jeśli nie chcemy zwiększać kaloryczności potrawy.
Zagęszczenie sosu przez dodanie do niego mąki lub zasmażki z mąką to dwa najbardziej popularne sposoby. Do sosu możemy dodać łyżkę mąki. Zanim jednak ją wrzucimy do garnka, rozmieszajmy ją z odrobiną wody. Nie może być ona gorąca - podobnie jak nie należy wlewać do mąki gorącego sosu - ponieważ mąka się zaparzy i powstaną "kluseczki", a sos się nie zagęści. Do mąki rozmieszanej z letnią wodą możemy dodać trochę wywaru, wymieszać i całość wlać powoli do garnka.
Sos zagęścimy również przez dodanie zasmażki. Na patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Mieszaj tak długo, aż mąka zrumieni się, pilnuj, by się nie przypaliła. Dodaj trochę sosu i dobrze połącz. Taką zawiesinę wlej do garnka z sosem, który chcesz zagęścić i dokładnie rozmieszaj. Dodanie zasmażki to jeden z najbardziej kalorycznych sposobów na zagęszczenie sosu.
Nie tylko mąka poratuje nas, gdy sos jest zbyt rzadki. Zamiast niej możesz użyć mielonego siemienia lnianego - dodaj go w taki sam sposób, jak mąkę. To bardzo zdrowa metoda - siemię lniane zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.
Sos zagęścisz także pokruszonym suchym chlebem lub bułką tartą. Sos zagęszczony chlebem razowym, podany do mięsa, jest znanym sposobem z dawnej kuchni.
Jeżeli przygotowujesz sos warzywny, możesz zblendować część warzyw lub dolać dodatkową porcję np. zblendowanej cukinii lub ziemniaka.
Do niektórych sosów doskonałym sposobem będzie dodanie gęstej śmietany, jogurtu greckiego, topionego sera lub mascarpone. Żeby sos się nie zwarzył, za każdym razem w mniejszym naczyniu wymieszaj łyżkę śmietany, jogurtu lub sera z odrobiną gotującego się sosu. To również jedna z bardziej kalorycznych metod na zagęszczenie sosu. Pamiętaj także, że nie każdy z nich będzie dobrze smakował z serem czy śmietaną - dobierz odpowiedni składnik do smaku i charakteru sosu.
Jeżeli sos pomidorowy przygotowujemy ze świeżych, soczystych pomidorów lub w tych z puszki jest za dużo soku, może się okazać, że nie ma on dobrej konsystencji - jest zbyt rzadki. W takiej sytuacji warto dodać do sosu dobrej jakości ketchup. Wpłynie on nie tylko na konsystencję sosu, ale także, ze względu na zawartość cukru i octu, zmieni jego smak. Zgodnie ze swoimi oczekiwaniami dobierz zatem ketchup pikantny lub łagodny.