Krem budyniowy do tortu i innych wypieków

Krem budyniowy to idealny dodatek do wielu ciast. To jeden z tych przepisów, które każdy cukiernik powinien znać. Krem budyniowy można przygotować samodzielnie od początku do końca lub posłużyć się gotowym budyniem i kilkoma dodatkami. Jak zrobić krem budyniowy do tortu, ciast i deserów? Sprawdź poniżej!

Krem budyniowy - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 3/4 kostki masła (200 g)
  • opakowanie cukru wanilinowego

Obie mąki przesiej przez sitko i wsyp do miski. Dodaj żółtka i 2 szklanki mleka. Całość zmiksuj. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku, dodaj cukier. Wsyp także cukier wanilinowy. Gdy się rozpuszczą, wlej zmiksowaną mąkę, żółtka i mleko. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Masło utrzyj przy użyciu miksera. Przestudzony budyń dodaj do masła i rozmieszaj masę, używając drewnianej łopatki lub na niższych obrotach miksera.

Krem budyniowy - przepis z gotowym budyniem

  • 2 i pół szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła (200 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/3 szklanki cukru

Do rondelka wlej dwie szklanki mleka. Pozostałe pół szklanki wymieszaj z proszkiem budyniowym. W rondelku zagotuj mleko z cukrem. Wlej rozrobiony budyń i zagotuj. Odstaw do przestudzenia.

Masło utrzyj mikserem. Gdy budyń przestygnie, dodaj go do masła i wymieszaj jeszcze raz na mniejszych obrotach miksera lub przy użyciu drewnianej łyżki.

Jak zrobić krem budyniowy, żeby się nie zwarzył?

Należy przede wszystkim pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę. Masło należy wyjąć z lodówki i na co najmniej godzinę przed użyciem. Budyń też nie powinien być zbyt ciepły. Pamiętaj też, by dobrze go rozmieszać podczas gotowania i nie przypalić! Masło powinno być również bardzo dobrze utarte, konsystencją przypominać puch. Łączenie go z budyniem (zawsze dodajemy budyń do masła!) powinno się odbywać stopniowo.

Jak uratować zwarzony krem budyniowy?

Krem budyniowy, który się zwarzył, wcale nie jest do wyrzucenia! Spróbuj go uratować! Możesz dodać do niego 4 łyżki gorącego mleka lub wrzątku i dobrze zmiksować. Możesz także zrobić kąpiel wodną - wlać zwarzony krem do miski, ustawić ją na garnku z gotującą się wodą i mieszać - pod wpływem ciepła, krem powinien uzyskać jednolitą konsystencję. Możesz także zmiksować dodatkową porcję masła (ok. 1/3 kostki) i dodać do niego zwarzony krem (stopniowo, każdą porcję ucierając przed dodaniem kolejnej).

Ciasto z kremem budyniowym - jakie przygotować?

Krem budyniowy to składnik wielu przepysznych ciast. Najpopularniejszym przykładem takiego wypieku są chyba napoleonki. Możesz nim także wypełnić ptysie lub eklery. W sezonie na świeże owoce przygotuj tartę lub tartaletki - na kruchym cieście rozsmaruj warstwę kremu budyniowego, a na nim poukładaj świeże truskawki, jagody, maliny, winogrona. Tartaletki będą też rewelacyjne z pokrojoną w kostkę galaretką owocową. Krem budyniowy sprawdzi się także jako dodatek do wszelkiego rodzaju tortów.

Więcej o: