Krewetki z makaronem na randkę i nie tylko

Krewetki z makaronem to potrawa, która doskonale sprawdzi się i na romantyczną kolację (krewetki to doskonały afrodyzjak!), i na lekki obiad. To także jedno z tych dań, które doskonale poprawi humor w gorszy dzień. Nada się na specjalne okazje i zupełnie bez okazji - krewetki z makaronem to pyszny przepis, który warto znać!

Krewetki, makaron i warzywa to połączenie, które sprawdzi się zawsze. Krewetkowo-warzywnych kombinacji można stworzyć wiele, warto jednak pamiętać, że te owoce morza bardzo "lubią się" z czosnkiem i natką pietruszki. Zobacz, jak zrobić makaron z krewetkami na dwa pyszne sposoby!

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 200 g makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle),
  • 400 g krewetek w pancerzykach,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 2/3 szklanki mleka,
  • szczypta chilli,
  • natka pietruszki lub tymianek
  • sól, pieprz

Makaron ugotuj al dente. Krewetki obierz z pancerzyków i oczyść z wnętrzności. Pancerzyki wrzuć do małego garnka (uważaj, by nie dostały się do nich wnętrzności, które należy wyrzucić), zalej śmietaną i mlekiem i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Dzięki temu wygotujesz z nich dużo krewetkowego smaku! Na patelni rozpuść 2 łyżki masła z odrobiną oliwy. Wrzuć wrzuć czosnek wyciśnięty w wyciskarce, podsmaż go lekko (uważaj, by go nie spalić!), a następnie dodaj krewetki, dopraw je solą i pieprzem i obsmaż z obu stron. Smażenie krewetek nie powinno zająć więcej niż 2 minuty. Dodaj pozostałą ilość masła i zmniejsz ogień. Powoli wlej białe wino i pozwól alkoholowi odparować. Następnie weź sitko i powoli wlej na patelnię śmietanę zagotowaną z mlekiem i pancerzykami. Uważaj, żeby fragmenty pancerzyków nie dostały się do dania. Dodaj szczyptę chilli i połącz wszystkie składniki. Ugotowany makaron odcedź dobrze i dodaj do sosu, a następnie wymieszaj z nim. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

Z czym zrobić makaron z krewetkami?

Doskonałym pomysłem na krewetki z makaronem będzie też dodatek szpinaku i pomidorów - świeżych lub suszonych. Jak przygotować makaron z krewetkami i szpinakiem?

Składniki:

  • 200 g makaronu (np. penne, kokardek, świderków lub tagliatelle bądź spaghetti)
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 200 g szpinaku w liściach
  • 100 g sera ricotta lub mascarpone
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozpuść masło, wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i podsmaż, aż zrobią się różowe. Następnie zdejmij je z patelni. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej ją, a potem wrzuć szpinak. Dodaj ząbki czosnku wyciśnięte w wyciskarce i ser ricotta lub mascarpone. Dobrze wymieszaj, a następnie wrzuć pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku i duś na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodaj odłożone krewetki i dobrze odcedzony makaron. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Więcej o: