Sałatka z tuńczykiem i ryżem - niezawodny przepis

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to jedna z najpopularniejszych sałatek, które można przygotować na przyjęcie lub jeden z posiłków. To także doskonała propozycja na lunch do pracy lub szkoły. Sałatka z tuńczykiem, ryżem i dodatkami - jak ją przyrządzić?
Zobacz wideo

Sałatka z tuńczyka i ryżu przygotowywana jest na wiele sposobów. Zazwyczaj dodaje się do niej ogórki konserwowe, kukurydzę i jajka, ale niektórzy serwują ją także z cebulą, groszkiem z puszki lub jabłkiem. Biorąc pod uwagę swoje upodobania smakowe, możesz ją modyfikować! Jeśli chcesz przyrządzić taką sałatkę na przyjęcie, nie mieszaj od razu wszystkich składników, ale układaj je warstwami - będzie ładniej wyglądać na stole.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i dodatkami - przepis

Składniki:

  • 100 g suchego ryżu
  • 200 g tuńczyka w puszce (w sosie własnym)
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, jajka natomiast ugotuj na twardo. Po ugotowaniu posiekaj je dość drobno Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Z kukurydzy i fasoli także odlej zalewę. Gdy ryż będzie gotowy, odsącz go z nadmiaru wody i wsyp do miski. Dodaj tuńczyka, kukurydzę, fasolę, jajka i wymieszaj. Następnie dodaj majonez, sól i pieprz i połącz wszystkie składniki. Odstaw do lodówki na około godzinę, by smaki dobrze się połączyły. Podawaj schłodzoną, unikaj nadmiernego podgrzania tej potrawy.

Jeśli chcesz przygotować tę sałatkę w wersji warstwowej, wykładaj kolejno ryż, tuńczyka, ogórki, kukurydzę, jajka, majonez... itd. do wysokości miski. Po wierzchu posmaruj majonezem, możesz udekorować sałatkę szczypiorkiem, natką pietruszki lub prażoną cebulką.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - sposoby podania

Najbardziej kalorycznym elementem tej sałatki jest oczywiście majonez. Jeśli dbasz o linię, możesz z niego zrezygnować i zastąpić gęstym jogurtem greckim. Jeżeli chcesz jednak, by sałatka miała majonezową nutę smakową, przygotuj sos w proporcji: 3 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu. Do jogurtu możesz też dodać łyżeczkę musztardy delikatesowej. Pamiętaj także, by wybierać dobrego jakościowo tuńczyka w puszce - lepszy będzie ten w kawałkach, a nie rozdrobniony. Nie bierz także tuńczyka w oleju, bo sałatka będzie bardzo tłusta.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to w dużej mierze twoja inwencja i ulubione smaki. Wypróbuj tę sałatkę z dodatkiem cebuli, cebulki prażonej, kwaśnego jabłka. Ogórki konserwowe możesz także zastąpić kiszonymi ogórkami (jeśli kupujesz, a nie używasz swoich, zwróć uwagę, by były to faktycznie kiszone ogórki, a nie zakwaszane octem) albo świeżym ogórkiem - to dobre rozwiązanie zwłaszcza w sezonie. Spróbuj także użyć różnych rodzajów ryżu - nie tylko białego - brązowego, czerwonego, czarnego lub mieszanki trzech kolorów. Zamiast groszku spróbuj dodać czerwoną fasolę lub cieciorkę. Ciekawy smak osiągniesz także, dodając pokrojoną świeżą paprykę bądź uzupełniając sos posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA