Ciasto drożdżowe z kruszonką. Przepis na prosty wypiek do kawy

Ciasto drożdżowe z kruszonką jest ulubionym wypiekiem wielu gospodarzy domu. Jest proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne, jeśli odejmiemy czas na wyrośnięcie. Nie jest zbyt słodkie, dlatego możemy zjeść dobrych kilka kawałków, zanim powiemy: basta! Podpowiadamy, jak je przygotować.

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką często gości w polskich domach. Do jego przygotowania potrzebujemy niewielu składników, a jedna blacha wystarcza dla nawet kilkunastu osób. Takie ciasto możemy przyrządzić na wiele sposobów. Chętnie pieczemy zwykły placek z konfiturą lub świeżymi owocami pod kruszonką. Finezyjnie zwinięte warkocze z ciasta drożdżowego przekładanego masą kakaową to też częsty wybór domowych cukierników. My proponujemy prosty przepis na ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - składniki:

Rozczyn:

  • 1/4 letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ciasto:

  • 3/4 szklanki cukru brązowego (lub białego)
  • 1/2 kostki masła
  • 3 żółtka + 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • przygotowany wcześniej rozczyn
  • 1/2 szklanki mleka

Kruszonka:

  • 150 g masła
  • 150 g mąki
  • 70 g cukru
  • 30 g cukru wanilinowego

Ciasto drożdżowe z kruszonką - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy rozczyn. W tym celu umieszczamy wszystkie składniki w miseczce, delikatnie łączymy je ze sobą i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie w dużej misce ucieramy cukier z miękkim masłem. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i jajko.
  3. Do środka wsypujemy przesianą mąkę z cynamonem, rozczyn i mleko. Całość łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub dłoni. Ciasto wyrabiamy przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne, po czym przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
  4. Przygotowujemy blaszkę o wielkości 20 x 30 cm lub tortownicę. Brzegi i dno smarujemy masłem, dzięki temu upieczone ciasto będziemy mogli łatwo wyjąć z blaszki.
  5. W międzyczasie zajmujemy się kruszonką. Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego? Precyzyjną instrukcję znajdziecie w naszym tekście na ten temat: Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe?
  6. Gdy ciasto już wyrośnie, przebijamy je palcami, by uwolnić zebrane w nim powietrze, a następnie krótko wyrabiamy dłońmi. Przekładamy je do formy i dociskamy, aby dobrze wypełniło dno. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  7. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsypujemy kruszonkę i całość pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  8. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką jest, jak widać, bardzo prostym wypiekiem. Zamiast posypywać po wierzchu cukrem pudrem możemy przygotować domowy lukier lub słodki sos karmelowy. Do takiej polewy idealnie pasować będą jabłka, zatem warto rozłożyć kilkanaście plasterków na cieście pod kruszonką, zanim włożymy je do piekarnika. Smacznego!

Zobacz również:

Jak zrobić ciasto drożdżowe? Uniwersalne ciasto do domowych wypieków

Ciasto z jagodami drożdżowe, kruche i jogurtowe - trzy propozycje na pyszny deser

Masa kajmakowa do mazurka i nie tylko. Przepis na słodki dodatek do ciast i deserów

Więcej o: