Masło czosnkowe - do grilla i do grzanek

Masło czosnkowe to pyszny dodatek do potraw z grilla, grzanek, a nawet do świeżego chleba. To jedna z naszych ulubionych form podania czosnku, który zwykle służy jako przyprawa. Tu jego smak jest jednocześnie eksponowany, podkreślany, jak i łagodzony masłem. Sprawdź, jak zrobić masło czosnkowe na grilla i nie tylko!

Przepis na masło czosnkowe

 - pół kostki masła (125 g),

- 4 ząbki czosnku,

- sól

Opcjonalnie: czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki, posiekany koperek.

Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miseczki. Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Następnie dodaj je do masła, dopraw solą i ewentualnie ziołami, po czym dokładnie rozmieszaj. Odstaw je w chłodne miejsce, by smaki się dobrze przegryzły.

Masło czosnkowe na grilla

Masło czosnkowe to doskonały dodatek do mięs i warzyw pieczonych na grillu. Znacznie wygodniej jest podawać masło czosnkowe w formie stałej – odkrawać kawałek i kłaść na świeżo upieczonym mięsie lub warzywach. Takie masło czosnkowe przygotujesz przy użyciu folii spożywczej lub foremek na muffinki. Tuż po wymieszaniu masła z dodatkami przełóż je na folię spożywczą, zawiń w cukierek i wstaw do lodówki. Jeżeli masz foremki na muffiny, możesz przygotować masło czosnkowe w różnych kształtach – po prostu wypełnij foremki masłem i odstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.

Grzanki z masłem czosnkowym

Masło czosnkowe można także wykorzystać do grzanek. Bagietkę, kajzerkę lub chleb pokrój w kromki i włóż do nagrzanego piekarnika bądź połóż je na grillu. Gdy się przyrumienią, przełóż je na talerz i jeszcze gorące posmaruj masłem czosnkowym. Stopi się ono pod wpływem temperatury grzanki. Możesz także posmarować pieczywo przed włożeniem go do wysokiej temperatury – wtedy jednak bardziej ono wsiąknie i grzanki będą mniej miękkie.

Masło czosnkowe – doskonały dodatek do krewetek

Krewetki z masłem czosnkowym to prawdziwy przysmak, który można podać na kolację – zwłaszcza taką romantyczną przy świecach. Do jej przygotowania możesz zużyć na przykład nadmiar zrobionego wcześniej masła czosnkowego. Krewetki podsmaż na oleju lub oliwie (jeśli są nieobrane, to zalej ich pancerzyki – po uprzednim usunięciu wnętrzności – niedużą ilością wody i gotuj w małym garnuszku. Odcedź wywar i dodaj go powoli na patelnię z krewetkami), wrzuć do nich masło czosnkowe i rozpuść. Dodaj natkę pietruszki – jeśli nie ma jej w maśle – i podawaj ze świeżą bagietką. Pieczywo maczaj w powstałym sosie.

Masło czosnkowe – zdrowe czy nie?

Masło czosnkowe to doskonała okazja, by „przemycić” cenne witaminy, które możemy znaleźć w świeżym czosnku. Możesz je jeść w sezonie przeziębieniowym lub wtedy, gdy czujesz, że łamie cię w kościach. Czosnek uchodzi za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, jest ponadto bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Nie przesadź jednak z masłem czosnkowym – nadmiar tłuszczu zawartego w maśle bez wątpienia nie wpłynie korzystnie na twoje zdrowie. To także niezła bomba kaloryczna oraz obciążenie dla wątroby. Masło czosnkowe warto jeść, ale rozsądnie i z umiarem!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.