Jajka faszerowane tuńczykiem, czyli kolejna odsłona wielkanocnej przystawki

Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Połączenie tuńczyka z majonezem jest znane i lubiane przez wielu ludzi. Taką przystawkę przygotowuje się ekspresowo, więc warto przyrządzić ją, gdy mamy niewiele czasu. Jak to zrobić? Podpowiadamy poniżej.

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Istnieje wiele wersji faszerowanych jaj. Najczęściej spotykamy proste połączenie żółtek, majonezu i przypraw. Do takiej podstawowej masy warto dodać szynkę, żółty ser czy paprykę. Innym rodzajem farszu jest ten na bazie pieczarek lub chrzanu, a prawdziwą perełkę stanowią jajka faszerowane guacamole. My proponujemy prosty przepis na jaja z farszem z tuńczyka. Jego wykonanie jest dziecinnie proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Faszerowane jajka z tuńczykiem - składniki:

  • 8 jajek
  • puszka tuńczyka (najlepiej w kawałkach w sosie własnym)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaparów lub ciemnych oliwek
  • łyżeczka posiekanego koperku, pietruszki lub szczypiorku do dekoracji
  • sól, pieprz

Faszerowane jajka z tuńczykiem - krok po kroku:

  1. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy. Przekrawamy je wzdłuż na pół, a następnie wyciągamy z nich żółtka. Białka układamy na talerzu.
  2. Żółtka przekładamy do oddzielnej miski i rozgniatamy przy pomocy widelca.
  3. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i wkładamy do miski z żółtkami. Dokładnie go rozdrabniamy.
  4. Jeśli użyliśmy tuńczyka w oleju, możemy dodać mniej majonezu lub zupełnie go pominąć. Jeżeli mamy tuńczyka w sosie własnym, dodajemy majonez i wszystko razem łączymy.
  5. Kapary lub oliwki drobno siekamy i wrzucamy do pasty z tuńczykiem.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Całość mieszamy. Farsz możemy pozostawić w takiej formie lub zblendować go na gładką masę.
  8. Gotowe nadzienie wkładamy do dołków po żółtkach. Możemy to zrobić zwykłą łyżeczką lub za pomocą specjalnej szprycy.
  9. Wierzch faszerowanych jajek dekorujemy świeżymi ziołami. Gotowe!

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Takiej wersji faszerowanych jaj nie można się oprzeć. Dodatek kaparów lub oliwek nadaje im ciekawego smaku. Jeśli jednak nie jesteście ich fanami, możecie je zastąpić drobno posiekaną rzodkiewką lub podsmażonymi pieczarkami albo całkowicie pominąć ten krok i zaserwować waszym gościom wersję z samych żółtek, tuńczyka i majonezu.

Jeśli chcecie, aby wasza przystawka była bardziej finezyjna, możecie zabarwić białka jajek. Najlepiej nadaje się do tego barwnik zawarty w burakach lub kurkumie.

Do zrobienia różowych jajek, potrzebujemy soku z buraka lub wody buraczanej. Wodę buraczaną otrzymamy przez ugotowanie dwóch, pokrojonych w kostkę buraków w 1 l wody z dodatkiem kilku łyżek octu, dzięki czemu buraki zachowają intensywny kolor. Taki wywar studzimy, po czym wkładamy do środka ugotowane na twardo jajka, bez skorupki. Odstawiamy je do lodówki na przynajmniej 30 minut. Im dłużej, tym większa część białka się zafarbuje. Jeżeli chcemy zafarbować jajka na żółto, do wody dodajemy nieco kurkumy. Wkładamy do środka obrane jajka i pozostawiamy je również na co najmniej 30 minut. Następnie postępujemy zgodnie z przepisem.

Takie kolorowe jajka na pewno zrobią wrażenie na waszych gościach. To też doskonały sposób na okiełznanie małych niejadków. Farbowane jajka faszerowane z pewnością wzbudzą w nich ciekawość i zaspokoją głód.

Zobacz również:

Jak zrobić pastę jajeczną? Prosty i szybki przepis na pastę z jajek do kanapek i nie tylko

Faszerowane jaja w skorupkach

Jajka faszerowane guacamole

Więcej o: