Golonka w piwie

Golonka w piwie to danie, które zachwyci wszystkich wielbicieli mięs. Dobrze przygotowana golonka jest aromatyczna, miękka i soczysta. Jak przyrządzić golonkę w piwie? Czy przygotowanie tego dania jest trudne? Sprawdźcie przepis!

Golonka w piwie – co to za danie?

Golonka w piwie to potrawa, którą można przyrządzić na dwa sposoby – ugotować lub upiec. Obie metody znajdują swoich amatorów. Wieprzowa golonka i piwny aromat są doskonałym połączeniem smakowym. Samo przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu – by mięso było miękkie i smaczne, golonka powinna długo się marynować. Pieczenie lub gotowanie tego mięsa również zajmuje sporo czasu. By przygotować ją na obiad, warto zacząć już dzień wcześniej – wieczorem schować ją do lodówki, by się zamarynowała, a rano wyjąć ją gotową do dalszych działań. Chociaż to danie raczej nie sprzyja zdrowiu, aromatyczną i kruchą golonkę z mięsa z pewnego źródła raz na jakiś czas przygotować warto – to niezwykłe doznanie smakowe!

Golonka pieczona w piwie z miodem i musztardą – przepis

Składniki:

- 1 duża golonka wieprzowa,

- 2 łyżki soli,

- 5 ząbków czosnku,

- 5 liści laurowych,

- 5 ziaren ziela angielskiego,

- 0,5 litra jasnego piwa,

- 3 łyżki miodu,

- 2 łyżki musztardy,

- sól, pieprz

Golonkę opłucz i oczyść (opal ją z pozostałych włosków). 2 ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Natrzyj golonkę czosnkiem i solą, umieść w misce, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zalej zimną wodą. Odstaw na 10-12 godzin do lodówki.

W tej zalewie ugotuj golonkę do miękkości (powinno to zająć około 1,5 godziny). Następnie naszykuj naczynie żaroodporne i nastaw piekarnik, by nagrzał się do 180*C. Wymieszaj piwo, miód, musztardę i pozostałe rozdrobnione ząbki czosnku. Umieść golonkę w naczyniu, zalej ją marynatą i piecz przez około godzinę pod przykryciem. Co 20 minut obracaj golonkę lub polewaj ją piwną marynatą.

Golonka gotowana w piwie

Składniki:

- 1 duża golonka wieprzowa,

- 0,5 litra ciemnego piwa,

- 1 bulionu warzywnego,

- 4 ząbki czosnku,

- 4 łyżki ostrej musztardy,

- 4 liście laurowe,

- 4 ziarna ziela angielskiego,

- olej do smażenia,

- sól i pieprz

Golonkę umyj i opłucz, opal z pozostałych włosków. Natrzyj ją solą, musztardą i rozdrobnionym czosnkiem i odstaw na minimum 5 godzin (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce. Po tym czasie włóż ją do garnka, zalej bulionem, dodaj piwo i wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj golonkę na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż będzie miękka. Po ugotowaniu rozgrzej olej na patelni i lekko osuszoną golonkę obsmaż z każdej strony, by skórka była rumiana i chrupiąca.

Jak podawać golonkę w piwie?

Golonka w piwie (zarówno pieczona, jak i gotowana) będzie stanowiła doskonałe danie obiadowe. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, więc warto ją przygotować w chłodne dni. Podawaj ją gorącą z dodatkiem tłuczonych ziemniaków bądź kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Taka golonka będzie smakować pysznie także z ciemnym chlebem i solidną porcją chrzanu lub ulubionego gatunku musztardy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.