Pasta z makreli i jajek. Przepis na zdrową, rybną przekąskę

Pasta z makreli i jajek jest znanym wszystkim przepisem. Tradycyjnie sięgamy po nią w piątki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzać ją każdego dnia tygodnia. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielu składników i niewiele czasu. Przygotujcie listę zakupów. Przedstawiamy szybki przepis na pastę z makreli.
Zobacz wideo

Pasta z makreli z jajkiem

Pasta z makreli z jajkiem jest smarowidłem niemal kultowym. Każdy z nas jadł ją przynajmniej raz w życiu. Jej smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, gdy mama dokładnie wybierała mięso z ryby, uważając, by do pasty nie trafiła żadna ość. Dziś chętnie przygotowujemy ją sobie sami, bo oddzielanie mięsa wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak się nam kiedyś wydawało. Pastę tę robi się niemal ekspresowo, a jajka, ogórki i cebula to produkty, które zwykle mamy w domu. Zatem po drodze z pracy wpadnijcie do sklepu po wędzoną makrelę i zróbcie pyszną pastę z naszego przepisu.

Pasta z makreli i jajka - składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Pasta z makreli i jajka - krok po kroku:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Jak to zrobić, by uniknąć powstania szarej otoczki wokół żółtka? Podpowiadamy w osobnym artykule: Jak ugotować jajko na twardo.
  2. Mięso oddzielamy od skóry i ości. Staramy się, aby żadna ość nie trafiła do pasty. Rozdrabniamy i wrzucamy do miski.
  3. Ostudzone jajka obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z ogórkami kiszonymi.
  4. Cebulę siekamy na małe kawałki.
  5. Wszystkie składniki umieszczamy w misce z makrelą. Dodajemy majonez i pieprz, po czym całość mieszamy.
  6. Wędzona makrela jest dosyć słona, jeśli jednak stwierdzimy, że paście przydałoby się więcej soli, dodajmy ją.

Pasta z makreli z jajkami

Taka podstawowa wersja pasty z makreli z jajkami jest znakomitym pomysłem na przekąskę. Możemy zaserwować ją na bułce lub kromkach domowego chleba. Pomimo tego, że najczęściej przyrządzamy ją dla siebie, świetnie sprawdzi się na grzankach, jako imprezowa przystawka. Do środka pasty warto dodać świeże zioła, na przykład koperek lub natkę pietruszki. Ciekawą wersją jest też ta z twarogiem i szczypiorkiem. Można też przyrządzić ją a la pastę z tuńczyka, z dodatkiem kukurydzy z puszki. Również wymieszanie majonezu z musztardą znakomicie podkreśli smak tego pysznego smarowidła.

Zachęcamy was do przygotowania pasty z makreli i jajek samodzielnie. Będzie ona świetną alternatywą dla typowych, nudnych kanapek z serem. Smacznego!

Zobacz również:

Najprostsza, pasta z drapieżnej makreli

Pasta z awokado i jajka, czyli przepis na zdrową przekąskę i pomysłową przystawkę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.