Jak układać sztućce, by wpłynąć na dobrą atmosferę posiłku?

Układanie sztućców to często kwestia spychana na boczny tor. Wiele osób nie zastanawia się nad tym, jaki sposób ich ułożenia jest najbardziej funkcjonalny, a jednocześnie zachęca do posiłku. Bo jemy nie tylko ustami, ale też oczami. Zatem - świadomie lub nie - obserwujemy otoczenie i odczuwamy atmosferę posiłku. Jak układać sztućce? Oto kilka wskazówek.

Układanie sztućców na stole

Układanie sztućców na stole to sprawa często bagatelizowana - najważniejsze, by nie brakowało widelców czy noży. Warto jednak poświęcić chwilę, by odpowiednio je ułożyć. Dzięki temu nawet nieudana kolacja sprawi wrażenie dopracowanej, a nasi goście nie będą musieli przekładać sztućców z ręki do ręki.

Jak układa się sztućce?

Większość z nas nie wyprawia formalnych obiadów z zachowaniem wszelkich wytycznych savoir vivre-u, jest jednak kilka zasad, które zdecydowanie wpłyną na pozytywny odbiór naszego przyjęcia.

  1. Sztućce układamy zgodnie z kolejnością jedzenia - dalej talerza znajdują się sztućce, których będziemy używać jako pierwszych, na przykład łyżka, a bliżej talerza te, którymi zakończymy posiłek, czyli widelec i nóż.
  2. Sztućce możemy ułożyć po prawej stronie talerza lub po jego obu stronach.
  3. Jeżeli wybraliśmy ułożenie sztućców po jednej stronie talerza, najbliżej niego układamy kolejno nóż, widelec oraz łyżkę. Jeśli nie przewidujemy użycia łyżek, pomijamy je.
  4. Nóż układamy zawsze ostrzem w kierunku talerza.
  5. Szklanki i kieliszki ustawiamy w prawym górnym roku względem talerza.
  6. Zadbajmy również o serwetki - w zależności od ułożenia sztućców, mogą one leżeć po prawej stronie pod sztućcami, na talerzu lub w serwetniku wspólnym dla wszystkich gości.
  7. Warto upewnić się, czy żadna z zaproszonych osób nie jest leworęczna. Jeśli jest, sztućce powinny leżeć odpowiednio odwrotnie.

Sztućce - jak układać?

Znając powyższe wskazówki, w pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki jest charakter imprezy. Czy jest to trzydaniowy obiad, zwyczajna kolacja w gronie znajomych, a może parapetówka bez gwarancji miejsca siedzącego? W każdym z tych przypadków o obecność sztućców należy zadbać, ale nie musimy wykładać całej swojej zastawy.

Jeśli organizujemy obiad, podczas którego podamy zarówno zupę, jak i drugie danie oraz deser, wokół talerza muszą znaleźć się łyżka, widelec, nóż, łyżeczka i, opcjonalnie, widelczyk do ciasta. Po lewej stronie leży widelec, po prawej od strony talerza układamy nóż i łyżkę. Sztućce deserowe powinny znajdować się nad talerzem - łyżeczka wyżej, odwrócona w lewą stronę, widelczyk niżej, skierowany w prawo.

Jeżeli nasza kolacja nie jest zbyt formalna, a na stole serwujemy proste przekąski typu finger food lub wymagające użycia jedynie noża i widelca, układamy je tak, jak trzymamy je w dłoniach podczas jedzenia - po prawej nóż, po lewej widelec.

W momencie, gdy organizowana przez nas impreza ma charakter parapetówki, unikamy serwowania dań, do których jedzenia potrzebne są sztućce. Jeśli jednak się na takie zdecydujemy, noże i widelce możemy postawić zbiorczo w jednym miejscu. Taka organizacja sztućców sprawi, że każdy gość będzie mógł się sam obsłużyć.

Jak układać sztućce?

Sztućce ułożone zgodnie z powyższymi wskazówkami na pewno pozytywnie wpłyną na całe doświadczenie jedzenia przygotowanych przez was potraw. Zadbanie o ten, z pozoru, błahy szczegół sprawi, że wasi goście poczują się wyjątkowo i będą miło wspominać wspólnie spędzony czas.

Zobacz również:

Kokilki - małe naczynia do pieczenia, które dbają o piękną prezentację naszych dań

Przystawki na imprezę. Szybkie i tanie przekąski dla gości

Jak otworzyć wino bez korkociągu? Prezentujemy wam 6 sposobów na otwarcie wina bez użycia korkociągu

Więcej o: