Pasta z makreli na pomidorowo - propozycja na kanapkę i na obiad

Pasta z makreli wędzonej jest klasykiem wśród past. Mimo, że ostatnimi czasy popularnością cieszą się smarowidła warzywne, na przykład z groszku lub ciecierzycy, w dalszym ciągu znajdą się zwolennicy starej, dobrej pasty rybnej. Wszyscy znają tę z jajkiem i majonezem, ale co, jeśli chcemy przygotować jej inną wersję? Co jeszcze pasuje do makreli? Podpowiadamy.

Pasta rybna z makreli wędzonej

Pasta z wędzonej makreli to przepis chętnie odświeżany przez panie i panów domu. Przygotowuje się ją szybko i z zaledwie kilku składników, które często mamy w domu. Mięso makreli najczęściej łączymy z pastą jajeczną, kiszonym ogórkiem i majonezem. Nasza propozycja to nieco inna, ale równie pyszna odsłona. Otóż makrelę wymieszaliśmy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Taka pasta z pewnością nasyci wszystkie żołądki i szybko zniknie z lodówki.

Pasta z makreli wędzonej - składniki:

  • 1 makrela
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju lub masła do smażenia
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki do dekoracji

Pasta z makreli wędzonej - krok po kroku:

  1. Makrelę oddzielamy od skóry i kręgosłupa. Uważamy, aby dokładnie wybrać ości. Następnie rozdrabniamy mięso. Możemy to zrobić palcami, przy pomocy widelca lub zblendować na gładką papkę.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, a paprykę drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, po czym wrzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zmiękną.
  4. Do zawartości patelni dodajemy koncentrat i jeszcze krótko przesmażamy.
  5. Podgrzane warzywa lekko studzimy i łączymy z rozdrobnioną makrelą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  6. Serwujemy na kromkach bagietki, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pasta rybna z makreli wędzonej

Pasta rybna z makreli wędzonej nie musi być nudną przekąską, która przygotowujemy, gdy nie ma lepszego pomysłu. W naszej wersji, kwaśny smak pomidorów, słodkawa papryka i rybne umami znakomicie komponują się ze sobą tworząc pyszne smarowidło. Taką pastą możemy położyć na kromce domowego chleba z ziarnami lub kajzerce własnej roboty. Zachęcamy też, byście porzucili utarte ścieżki i zaserwowali makaron z wędzoną makrelą w naszym wydaniu. Dzięki temu załatwicie temat przekąski i obiadu za jednym razem. Taka wersja z całą pewnością posmakuje wam i waszym najbliższym.

Zobacz również:

Jak zrobić pastę jajeczną? Prosty i szybki przepis na pastę z jajek do kanapek i nie tylko

Pasta z makreli z twarogiem - przepis na przysmak, który zadowoli najbardziej wymagających koneserów wędzonych ryb

Pasta z zielonego groszku i fety

Więcej o: