Carpaccio z łososia, czyli jak w prosty sposób przyrządzić wykwintną przystawkę

Carpaccio z łososia to kolejny włoski wkład w kulturę jedzenia na całym świecie. Tradycyjnie do przygotowania tej potrawy używa się wołowiny, ale równie często spotkać można wersję rybną. Jak przyrządzić tę wykwintną przystawkę? Przedstawiamy dwa przepisy
Zobacz wideo

Co to jest carpaccio z łososia?

Carpaccio z łososia to potrawa złożona z cienko pokrojonych plasterków mięsa. Może to być mięso surowe bądź wędzone - w zależności od naszych preferencji. Wierzch polewa się różnymi sosami, na przykład balsamicznym lub winegretem. Do tego często posypuje się danie pestkami, drobnymi warzywami lub też owocami. My proponujemy dwa przepisy na carpaccio z łososia - podstawową i nieco bardziej wyrafinowaną, ale niewymagającą dużo czasu. Sami zdecydujcie, na którą macie dziś ochotę.

Carpaccio z łososia wędzonego, wersja podstawowa - składniki:

  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżka startego na tarce parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gęsty sos balsamiczny
  • kilka liści rukoli

Carpaccio z łososia wędzonego, wersja podstawowa - krok po kroku:

  1. Plastry łososia rozdzielamy i układamy na płasko na ozdobnym talerzu.
  2. Posypujemy go parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem
  3. Polewamy cienką strużką sosu balsamicznego. Jeśli takiego nie mamy, możemy zrobić go samodzielnie poprzez gotowanie zwykłego octu balsamicznego przez 10-15 minut do momentu, aż osiągnie gęstość, która nas satysfakcjonuje. Ulatniający się ocet jest nieprzyjemny w zapachu, więc warto porządnie wietrzyć pomieszczenie w trakcie redukowania sosu.
  4. Na wierzchu łososia układamy kilka liści rukoli. Gotowe.

Carpaccio z łososia surowego, wersja bogata - składniki:

  • 150 g łososia surowego w kawałku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka gałązek koperku

Carpaccio z łososia surowego, wersja bogata - krok po kroku:

  1. Łososia oddzielamy od skóry i przy pomocy ostrego noża kroimy w plastry o grubości 1-2 mm. Układamy je na ozdobnym talerzu.
  2. Cebulę kroimy w krążki lub półplasterki.
  3. Na wierzchu łososia rozsypujemy kapary i cebulę.
  4. Ser kozi rozdrabniamy palcami i kawałki układamy na powierzchni potrawy.
  5. W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny i oliwę do momentu, aż uzyskamy gęstą emulsję. Cienką strużką mieszanki polewamy łososia.
  6. Na koniec całość posypujemy solą, pieprzem i koperkiem.

Carpaccio z łososia - jak jeść?

Carpaccio z łososia (i każde inne) najczęściej je się po prostu przy pomocy widelca i noża - zgarniamy kawałki mięsa z dużego talerza na swój i jemy, zagryzając grzankami lub bagietką. Możemy też położyć plastry na kromce pieczywa i zjeść je jak zwykłą kanapkę.

Wersji carpaccio z łososia jest naprawdę wiele. To, jakich użyjecie składników, zależy od was. Ważne, by współgrały one ze smakiem łososia, ale nie przytłumiły go. Włosi słyną z zamiłowania do prostoty w kuchni, dlatego podane przez nich carpaccio najczęściej będzie posypane wiórkami parmezanu oraz skropione oliwą i sokiem z cytryny.

Zobacz również:

Tatar z łososia, czyli mniej tradycyjna wersja przystawki z surowym mięsem

Łosoś - jak go przyrządzić? Przepisy na łososia

Carpaccio z buraków - przepis na wegetariańską wersję popularnego włoskiego przysmaku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.