Ciasto jogurtowe z owocami - łatwy deser dla każdego

Ciasto jogurtowe z owocami to doskonały przepis dla osób zapracowanych i dla początkujących kucharzy. Robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko - rewelacyjny efekt końcowy uzyskamy bez wysiłku i kombinowania. Jak zrobić ciasto jogurtowe z owocami? Jakie owoce do ciasta jogurtowego dodać? Sprawdźcie nasz przepis i porady!

Ciasto jogurtowe – z jakimi owocami je przyrządzić?

Jogurtowe ciasto to baza do przepysznego wypieku, do którego będzie pasowała większość owoców. Najlepiej oczywiście wykorzystywać te sezonowe – truskawki, porzeczki, maliny, jagody, borówki… Równie dobrym wyborem będą śliwki lub rabarbar. Gdy świeżych owoców brak, na przykład zimą i jesienią, również dobrze możemy sięgnąć po przetwory – z pysznym owocowym dżemem to ciasto będzie smakować równie dobrze co ze świeżymi owocami. Wcale nie gorsze będą także brzoskwinie z syropu czy prażone jabłka z cynamonem.

Szybkie ciasto jogurtowe z owocami

Składniki:

- 500 g mąki pszennej tortowej,

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- duży kubek jogurtu naturalnego,

- ½ szklani oleju roślinnego,

- 2/3 szklanki cukru,

- 4 łyżki soku z cytryny,

- 3 jajka,

- 300 g ulubionych owoców

Zarówno mąkę pszenną, jak i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sitko do miski. Dodaj do nich proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Sparz jajka gorącą wodą i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie wsyp cukier i nadal mieszaj na mniejszych obrotach miksera. Następnie dodawaj kolejno żółtka, a potem także jogurt naturalny, sok z cytryny oraz olej. Wszystkie składniki dobrze połącz. Następnie porcjami wsypuj mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec wymieszaj wszystko raz jeszcze, by masa była gładka. Na typ etapie możesz wmieszaj pokrojone i odsączone z nadmiaru soku owoce prosto do ciasta. Połącz je z masą przy użyciu drewnianej łyżki. Następnie formę do pieczenia natłuść olejem lub masłem i wysyp bułką tartą. Wlej gotowe ciasto. Jeśli wolisz, by owoce były na wierzchu, właśnie teraz rozłóż je na cieście. Piecz je w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180*C przez 30-40 minut. Aby kontrolować, czy wypiek jest gotowy, wbij w niego drewniany patyczek (lub wykałaczkę). Jeśli nie zostaje na nim surowe ciasto, możesz śmiało je wyjmować! Jogurtowe ciasto z owocami podawaj oprószone cukrem pudrem.

Wskazówki:

* Pamiętaj, że im dłużej mieszasz ciasto przy użyciu miksera, tym ostatecznie, po upieczeniu, będzie ono cięższe. Wykonuj ruchy dość szybko i zdecydowanie.

*Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, możesz użyć mrożonych, ale musisz rozmrozić je przed dodaniem do ciasta lub wyłożeniem na jego wierz. Nierozmrożone owoce mogą spowodować, że efektem końcowym Twojej pracy będzie zakalec.

*Doskonałym dodatkiem do ciasta jogurtowego będzie kruszonka. W tym celu przygotuj pół szklanki cukru, pół kostki zimnego masła i szklankę mąki pszennej. Wymieszaj te składniki, siekając je nożem lub łącząc palcami, aż powstaną grudki różnej wielkości. Wyłóż kruszonkę na warstwę owoców lub na wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika.

Więcej o:
Copyright © Agora SA