Kapuśniak z młodej kapusty - przepis na pyszną zupę

Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z najpyszniejszych dań, które możemy przygotować, gdy wreszcie zacznie się sezon na jego główny składnik. Młoda kapusta pojawia się na straganach i w sklepach wiosną. Sprawdźcie nasz przepis na kapuśniak z młodej kapusty!

Kapuśniak z młodej kapusty po jesienno-zimowej kuchni, bazującej najczęściej na przetworach, to prawdziwy przysmak! To także jeden z tych przepisów, po które warto sięgnąć, jeżeli staracie się jeść zdrowo i eko – co może być lepszego niż sezonowe warzywa? Jeśli zupa kapuśniak z młodej kapusty to coś, na co macie ochotę, pilnujcie lokalnych bazarków, by nie przegapić pojawienia się tego warzywa! Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Z czym go podać?

Kapuśniak z młodej kapusty – przepis

Składniki:

- ¾ główki młodej kapusty (lub ½ naprawdę sporej),

- 1 l wody,

- 1 l rosołu warzywnego lub drobiowego,

- 2 marchewki,

- 1/2 pora (tylko biała część),

- 1 cebula,

- pęczek koperku,

- olej rzepakowy do smażenia,

- sól i pieprz do smaku

Jak ugotować kapuśniak z młodej kapusty?

Cebulę pokrój w piórka, por w paski, a oskrobaną marchewkę w niedużą kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, wrzuć por i cebulę i zeszklij. Następnie dodaj marchewkę, przykryj pokrywką i duś przez kilka minut. Następnie wlej do dużego garnka rosół i wodę, a później dodaj podduszone warzywa i zagotuj.

Kapustę oczyść (usuń najtwardsze części i zewnętrzne liście) i umyj. Następnie poszatkuj ją i wrzuć do gotującej się zupy. Gdy kapusta lekko zmięknie, dodaj posiekany pęczek koperku. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę, by kapusta była dość miękka, ale nie rozgotowana. Podawaj gorącą, na przykład ze świeżym chlebem pełnoziarnistym.

Wskazówki – gotowanie i podanie

Aby uzyskać aksamitną, delikatną konsystencję zupy, na koniec gotowania możesz dodać do niej 1-2 łyżki masła. Kapuśniak możesz także zabielić gęstą śmietaną przed podaniem. Jeśli natomiast chcesz, by smak dania był bardziej wyrazisty, ugotuj zupę na bulionie warzywnym lub mięsnym (grzybowy może średnio się sprawdzić i zmienić smak zupy).

Możesz także zwiększyć liczbę warzyw w zupie – dorzuć kawałek pietruszki i selera. Jeśli kapuśniak z młodej kapusty ugotujesz z dodatkiem ziemniaków, na pewno będzie bardziej treściwa. Zupę gotuj wtedy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. By stało się to szybciej, pokrój je w 1-2-centymetrową kostkę.

Do zupy z młodej kapusty możesz także dodać pomidory lub przecier pomidorowy. Pomidory pokrój w kostkę i podduś je na patelni, by zmiękły i puściły sok. Następnie wlej je przed dodaniem

do zupy koperku. Jeśli masz przecier pomidorowy (najlepiej domowy, choć sklepowy bez dodatków i przypraw również się sprawdzi), wlej go po prostu pod koniec gotowania zupy. Smak możesz podbić odrobiną ostrej papryczki chilli.

Żeby zupa kapuśniak z młodej kapusty była prawdziwie solidnym i treściwym posiłkiem, możesz go ugotować na bazie mięs – doskonale sprawdzą się tutaj żeberka wieprzowe lub kawałek niezbyt tłustej golonki.

Więcej o: