Sos teriyaki - co to jest? Do jakich dań go wykorzystać?

Sos teriyaki zdobywa u nas coraz większą popularność wraz z wieloma innymi specjałami kuchni japońskiej. Mnóstwo osób pokochało jego charakterystyczny, orientalny smak. Jakie są składniki sosu teriyaki? Czy można go zrobić samemu w domowych warunkach? Do jakich dań go wykorzystać? Sprawdźcie u nas i śmiało przystąpcie do przygotowania czegoś pysznego!

Sos teriyaki – skład

Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów zarówno w swojej ojczyźnie, jak i w innych krajach. Głównymi jego składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Można go przygotować samemu lub kupić w sklepach z przysmakami z różnych stron świata. Jego zrobienie nie jest trudne, więc jeśli nie uda nam się go znaleźć, bez problemu zrobimy go w domu! Warto wypróbować dwie wersje sosu teriyaki – gęstszą, którą można stosować do polewania dań i rzadszą, która z powodzeniem wystąpi w roli przepysznej marynaty.

Sos teriyaki – receptura

Składniki:

- 120 ml sosu sojowego,

- 2 łyżki płynnego miodu,

- 1,5 łyżeczki mielonego imbiru,

- 1 łyżka octu ryżowego,

- 1 łyżka oleju sezamowego,

- 2 łyżeczki mielonego czosnku,

- 400 ml ciepłej wody,

- 2 łyżki mąki kukurydzianej

Sos teriyaki – jak zrobić?

Do garnka wlej 300 ml wody, dodaj do niej sos sojowy, miód, imbir, czosnek, olej i ocet. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zagotuj je. Pozostałą wodę połącz z mąką kukurydzianą. Wlej ją do gotującego się sosu. Wymieszaj dobrze i gotuj, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

Marynata teriyaki – jak przygotować?

Marynata teriyaki to prawie dokładnie ta sama mieszanka, co w wypadku sosu. Nie dodawaj jedynie mąki kukurydzianej – marynata powinna mieć zdecydowanie rzadszą konsystencję. Nie musisz także gotować wszystkich składników – wystarczy je ze sobą połączyć. Dodaj także mniej wody, by nie stracić wyrazistości smaku.

Sos teriyaki – do czego go podawać?

Sos teriyaki będzie doskonałym dodatkiem do sushi – możesz śmiało go podawać do wszystkich rodzajów tej potrawy. Ciekawie będzie smakował jako dodatek do smażonego tofu. Możesz maczać w nim chrupiące spring-rollsy ze świeżymi warzywami i smażone sajgonki. Sos teriyaki znajdzie także uznanie wśród miłośników ryb i mięs – zwłaszcza pieczonych i grillowanych. Wybitne połączenie smakowe uzyskasz, gdy ugrillujesz filet z łososia i skropisz go tak przygotowanym sosem. Mięso z grilla również będzie bardzo smaczne z jego dodatkiem. Miłośnicy grillowania

powinni skorzystać nie tylko z gęstej wersji sosu teriyaki, ale także z marynaty – mięso, które odleży kilka godzin w tak przygotowanej zalewie na pewno zachwyci wasze podniebienia. Marynaty można użyć także do smażenia – najlepiej będzie smakować przygotowany w niej filet z kurczaka lub indyka. Jeśli lubujesz się w kuchni fusion (czyli łączeniu smaków z całego świata), wypróbuj sos teriyaki do swoich ulubionych dań. Na pewno będzie wyjątkowy w połączeniu z nachosami i tortillą, a także jako dodatek do kopytek, pierogów lub tradycyjnego schabowego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA