Jak zrobić sushi w domu? Przepis i porady

Jak zrobić sushi w warunkach domowych? Czy to jest w ogóle możliwe? Czy takie sushi będzie tak smakowało, jak to przygotowane przez specjalistów z restauracji? Z tymi wątpliwościami mierzy się wiele osób, które chcą spróbować przygotować japoński przysmak na własną rękę. Jak zrobić samemu sushi? Sprawdźcie nasze porady.

Koszt zrobienia sushi to kolejna kwestia, nad którą zastanawiają się wszyscy miłośnicy tego przysmaku chcący przygotować je we własnej kuchni. Ceny w restauracjach są wysokie i niektórzy obawiają się, że zrobienie sushi w domu przerośnie ich budżet. To prawda, niektóre składniki do sushi mogą kosztować sporo. Zwłaszcza jeśli zdecydujemy się robić sushi z różnymi dodatkami. Prawda jest jednak taka, że nie wszystkie składniki zużyjemy do końca – możemy je zamrozić lub zabezpieczyć i po pewnym czasie przygotować kolejną porcję, tym razem ponosząc dużo mniejsze koszty. Warto przede wszystkim kupić większe opakowanie specjalnego ryżu do sushi oraz glonów nori. Na dłużej wystarczą także sos sojowy, chrzan wasabi i ocet ryżowy. Wiele dyskontów oferuje także większe opakowania krewetek w dobrych cenach, z których można rozmrozić tylko potrzeną ilość. Gdy mamy zapasy, koszt zrobienia sushi staje się mniejszy, a czasem nawet ogranicza do kupienia dodatków.

Maki sushi – jak zrobić?

Maki to jeden z najpopularniejszych rodzajów sushi. To warzywa i ryby obłożone ryżem i zawinięte w wodorosty nori. Do ich przygotowania warto zaopatrzyć się w małą matę do zawijania – będzie to prostsze, a sushi wyjdzie kształtne.

Składniki:

- 500 g ryżu do sushi,

- opakowanie worodostów nori,

- 8 łyżek octu ryżowego,

- 4 łyżki cukru,

- sos sojowy,

- chrzan wasabi,

- marynowany imbir

Z czym zrobić sushi? Wybierz i połącz ulubione składniki, m.in.:

- 200 g świeżego, wędzonego lub grillowanego łososia,

- 200 g świeżego tuńczyka,

- 1 jędrne awokado,

- 1 ogórek wężowy,

- 1 opakowanie kremowego serka,

- 200 g surowych krewetek,

- opakowanie paluszków krabowych

Sushi – jak zrobić?

Przygotuj ryż – możesz to zrobić kilka godzin wcześniej. Najpierw przesyp go do gęstego sitka i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Po ostatnim płukaniu woda powinna być czysta. Następnie przesyp go szklankami do garnka i wlej tyle wody, ile szklanek ryżu. Ugotuj go – powinien być kleisty, ale nie może być rozgotowany. Gdy będzie gorący, dopraw go mieszanką octu ryżowego, cukru i 2 łyżek sosu sojowego. Wymieszaj i odstaw, by całkowicie ostygł.

Przygotuj wybrane dodatki. Ryby lub krewetki opłucz. Krewetki wyjmij z pancerzyków i usuń wnętrzności. Jeśli chcesz robić sushi z grillowaną rybą, przygotuj ją na patelni i odłóż, by ostygła.

Wybrane warzywa – pokrój w paseczki, podobnie przygotuj rybę. Do miseczki nalej wodę, by opłukiwać w niej palce.

Połóż płat nori na macie błyszczącą stroną do spodu. Równomiernie wyłóż na nią ryż – zostaw tylko puste brzegi. Na środku wyłóż farsz w rządkach – np. łososia, kremowy serek , ogórka. Dodatków powinno być sporo, żeby ich smak był wyczuwalny – wyłóż po kilka kawałków ryb lub warzyw. Teraz zwiń płat z nadzieniem – palcami wskazującymi i środkowymi przytrzymaj je, a kciukami zawijaj rolkę. Gdy zacznie zawijać się również mata, podwiń ją trochę i zwijaj dalej, aż powstanie rulon. Zwinięty odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. Potem rolkę przetnij na pół, a potem kolejne części znowu na połowy i jeszcze raz na połowy. Sushi podawaj z odrobiną chrzanu wasabi i sosem sojowym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.