Temperatura w lodówce - jak uchronić jedzenie i portfele?

Temperatura w lodówce to temat, o którym często zapominamy lub świadomie bagatelizujemy. Urządzenie jest, chłodzi, produkty się nie psują, więc nad czym tu się zastanawiać? W tym artykule wyjaśniamy, jaka powinna być optymalna temperatura panująca wewnątrz lodówki i dlaczego temat ten wymaga uwagi.

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Lodówki umożliwiają chłodzenie produktów w temperaturze od 0 do 5 stopni Celsjusza. Za optymalną wartość uznaje się 2-3 stopnie. Nowsze modele urządzeń projektowane są tak, by wyrównywać temperaturę w całej lodówce, starsze jednak są takiej regulacji pozbawione. W zależności od miejsca, panują w nich różne wartości temperatury. Są to różnice rzędu 1-2 stopni Celsjusza, dobrze jest więc zastanowić się, na których półkach umieszczacie produkty i jak najlepiej je ustawić, aby zachowały swoją świeżość i właściwości na dłużej.

Na górze, zgodnie z prawami fizyki, jest najcieplej (ciepłe powietrze wędruje ku górze). Dlatego w tym miejscu najlepiej trzymać produkty, które nie wymagają mocnego schłodzenia. Są to np. dżemy i musztardy. W środkowych częściach lodówki jest nieco chłodniej, dlatego najlepiej przechowywać tam nabiał, czyli serki, jogurty, sery oraz przetworzone mięso, na przykład szynki czy kiełbasy. Na najniższych półkach jest najzimniej. Będą one idealnym miejscem dla ryb i surowych mięs. W szufladach temperatura znów jest nieco wyższa, dlatego to dobre miejsce dla warzyw i owoców. Nie zapominajmy o drzwiach. Umieszczamy tam produkty, które nie są wrażliwe na wyższą temperaturę - soki, mleko i keczupy.

Ustawienie temperatury w lodówce

Niska temperatura zapobiega rozwojowi bakterii, dzięki czemu jedzenie pozostaje dłużej świeże. Nie lepiej więc ustawić najniższą rekomendowaną temperaturę, która uchroni wszystkie produkty przed przedwczesnym straceniem świeżości? Niekoniecznie. Po pierwsze, niektóre produkty dobrze znoszą jedynie lekkie schłodzenie, a dodatkowo wyobraźcie sobie jedzenie jogurtu, który niemal mrozi wam zęby. Żadna przyjemność. Po drugie mocne chłodzenie wewnątrz lodówki oznacza też spore różnice w poborze prądu, a co za tym idzie, w rachunkach. Poza tym lodówka ma chłodzić, a nie zamrażać. Rekomendowana minimalna temperatura, czyli 0 stopni Celsjusza, jest granicą zamarzania wody. Jeśli chcemy przedłużyć żywotność mięs czy innych produktów, po prostu użyjmy zamrażarki. W lodówce najlepiej ustawić najwyższą rekomendowaną temperaturę, czyli 4-5 stopni Celsjusza, a o jedzenie dbać dodatkowo w inny sposób. Jaki?

Warto jest robić mniejsze, ale częstsze zakupy. Dzięki temu, zawartość lodówki będzie na bieżąco aktualizowana i będziecie mieli większą kontrolę nad tym, co jest dalekie terminu ważności, a co należy jak najszybciej zużyć. Dobrze jest układać produkty wewnątrz zgodnie ze wskazówkami przedstawionymi powyżej. Należy też dbać o samo urządzenie, czyli regularnie je czyścić i rozmrażać przynajmniej 2 razy do roku (chyba, że wasza lodówka dba o to sama).

Optymalna temperatura w lodówce

Prawidłowa temperatura w lodówce odwdzięczy się nam niskimi rachunkami i, przede wszystkim, produktami, które długo zachowują świeżość. Warto zatem zadbać o ten istotny szczegół, który tak często jest pomijany podczas codziennego użytkowania.

Zobacz również:

Jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty? Do najbardziej wytrzymałych należą m.in. jajka

Zatkany zlew bądź prysznic? Pomogą ci zwykła sól kuchenna i wrzątek

Lidl coraz bardziej angażuje się w akcję zero waste. W jednym ze sklepów pojawiła się półka z żywnością przecenioną o 70 procent

Więcej o: