Sałatka wielkanocna - jaką podać?

Sałatka wielkanocna na świąteczne śniadanie to jedna z najważniejszych potraw tego uroczystego posiłku. Na pewno powinna zawierać najważniejszy produkt tych świąt - jajko. A co poza nim? Jakie sałatki na Święta Wielkanocne przyrządzić? Mamy dla Was trzy propozycje na sałatki na wielkanocne śniadanie!

Sałatki na wielkanocny stół powinny być nie tylko pyszne, ale także kolorowe – w końcu mamy już wiosnę, dlatego wiosenny nastrój powinien być widoczny także w kuchni. Doskonałym pomysłem, by sałatki wielkanocne miały nie tylko wygląd wiosenny, ale także związany z tradycyjnymi potrawami na święta, jest dodanie jajek, białej kiełbasy i chrzanu. Udało nam się znaleźć świetne połączenia smakowe, wśród których na pewno znajdziecie coś dla siebie!

Wielkanocne sałatki – pomysły i przepisy

Sałatka wielkanocna z jajkiem i rzeżuchą

Składniki:

- 8 jajek,

- mała główka sałaty lodowej,

- 2 kulki mozzarelli (w sumie ok. 125 g),

- garść suszonej żurawiny,

- garstka pestek słonecznika,

- rzeżucha,

- 2 łyżki majonezu,

- 2 łyżki chrzanu tartego,

- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego,

- sól i pieprz do smaku

Jajka ugotuj na twardo. Sałatę umyj, osusz i porwij na listki. Rozłóż je na dużym talerzu. Mozzarellę odsącz zalewy i pokrój w kostkę, rozsyp ją po liściach sałaty, a na niej ziarna słonecznika i żurawinę. Jajka pokrój w ćwiartki i wyłóż na sałacie. Do jogurtu dodaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i polej sosem sałatkę. Na wierzchu wyłóż świeżo zerwaną rzeżuchę.

Sałatka wielkanocna z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką

Składniki:

- 6 jajek,

- 150 g serka włoskiego capri lub półtłustego twarogu,

- 10 pomidorków koktajlowych,

- 1 nieduży ogórek wężowy,

- 5 rzodkiewek,

- 2 łyżki musztardy,

- 4 łyżki jogurtu greckiego,

- 1 łyżka płynnego miodu,

- kiełki (np. brokuła, jarmużu)

- sól i pieprz do smaku

Jajka ugotuj na twardo, warzywa umyj. Pomidorki poprzekrawaj na połowy, ogórka pokrój w półplasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. Biały ser pokrusz na mniejsze kawałki przy pomoccy widelca, a ugotowane jajka przekrój na dwie lub cztery części. Warzywa, jajka i ser porozkładaj na talerzu. Rozmieszaj jogurt, musztardę i miód i takim dressingiem polej składniki. Na koniec posyp kiełkami.

Wskazówka: jeśli masz przyrządy do wykrawania ozdób z warzyw, wykorzystaj je! Rzodkiewki w kształcie kwiatów będą na pewno pięknym dodatkiem do sałatki.

Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i brokułami

Składniki:

- 1 brokuł,

- 2 sparzone białe kiełbasy,

- 3 jajka,

- 2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych,

- 2 łyżki majonezu,

- 2 łyżki chrzanu tartego,

- 5 łyżek jogurtu naturalnego,

- sól i pieprz do smaku

Brokuła umyj, podziel na różyczki i zblanszuj (wrzuć go na 2 minuty do wrzącej osolonej wody, a następnie wyłóż na durszlak i przelej bardzo zimną wodą). Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, a pomidory w kostkę (jeżeli korzystasz z pomidorków koktajlowych, poprzekrawaj je na połówki). Ugotowane jajka pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Połącz majonez, chrzan i jogurt naturalny, a następnie polej tak przygotowanym dressingiem sałatkę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA