Sos pomidorowy do pizzy - jak go przygotować?

Sos pomidorowy do pizzy to jeden z najpopularniejszych dodatków do tego przysmaku. Używamy go do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników, polewamy nim gotową pizzę i maczamy w nim brzegi. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Sprawdźcie!

Sos pomidorowy do pizzy można zrobić z przecieru lub z koncentratu pomidorowego, ewentualnie wykorzystać dobrej jakości keczup (wybierz ten z dużą ilością pomidorów, gęsty, podobny konsystencją do koncentratu). Wybierając główny składnik, musimy kierować się własnymi upodobaniami. Sos pomidorowy do pizzy z koncentratu lub z dodatkiem keczupu będzie miał lekko octowy posmak. Ten przygotowany z przecieru będzie bardziej pomidorowy, ale też może mieć luźniejszą konsystencję.

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy z koncentratu?

 Sposoby przygotowania tych sosów są w zasadzie takie same. Wykorzystaj podane składniki:

- 6 łyżek koncentratu pomidorowego lub gęstego przecieru,

- ząbek czosnku,

- pół łyżeczki bazylii,

- pół łyżeczki oregano,

- szczypta chilli,

- sól, pieprz do smaku

Koncentrat lub przecier pomidorowy przelej do miseczki. Dodaj wyciśnięty w wyciskarce czosnek oraz zioła. Dopraw chilli (możesz ten krok pominąć, jeśli nie przepadasz za ostrymi sosami), solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie. Sos pomidorowy na pizzę gotowy! Możesz posmarować nim ciasto lub podawać go do upieczonej pizzy.

Sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów

Pomidorowy sos do pizzy możesz także zrobić ze świeżych pomidorów. To doskonała propozycja zwłaszcza w sezonie na pomidory! Można zrobić wtedy więcej sosu na zapas i zawekować go.

Składniki:

- 0,5 kg dojrzałych pomidorów,

- 3 ząbki czosnku,

- 2 łyżeczki bazylii,

- 2 łyżeczki oregano

- 3 oliwy z oliwek,

- szczypta chilli,

- sól i pieprz do smaku

Pomidory umyj, usuń szypułki i sparz gorącą wodą, by skórka łatwo odeszła. Obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany lub wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Zeszklij go lekko i wrzuć pokrojone pomidory. Podduś je na patelni pod przykryciem przez 5 minut. Następnie zblenduj je na gładką masę. Dodaj zioła i przyprawy, wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się przegryzły.

Wskazówki:

Jeżeli nie masz blendera, możesz użyć gęstego sitka. Zanim wrzucisz pomidory na patelnię, przetrzyj je przez gęste sitko, pozostałe nasiona usuń. Przetarte pomidory duś tak, jak napisano wcześniej.

Tak zrobiony sos możesz także wykorzystać do makaronu lub zapiekania naleśników!

Sos pomidorowy do pizzy – co dodać?

Jeśli chcesz urozmaicić smak sosu (czy to do posmarowania pizzy przed pieczeniem, czy do gotowej), możesz użyć dodatkowych składników. Doskonale sprawdzi się na przykład cebula lub szalotka – zeszklij ją razem z czosnkiem na niedużej ilości tłuszczu. Możesz dodać również pokrojoną paprykę lub paprykę w proszku (jeśli używasz ostrej papryki, dostosuj poziom ostrości do własnych upodobań). Zamiast włoskich ziół spróbuj wykorzystać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki (taki sos lepiej sprawdzi się do maczania gotowej pizzy).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.