Sałatka z tuńczykiem i jajkiem, czyli znakomity pomysł na lunch i wieczorne przyjęcie

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to częsty wybór osób na diecie. Jest bowiem bogata w składniki odżywcze, a przy tym nie tuczy i jest bardzo smaczna. My nieco odświeżyliśmy tę przekąskę i stworzyliśmy wersje dla tych, którzy dbają o linię, jak i dla tych, którym nieco więcej kalorii nie spędza snu z powiek.
Zobacz wideo

Fit sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka i jajek jest świetną propozycja na lunch lub przekąskę w ciągu dnia. Dzięki temu, że zawiera różnorodność składników, smaków i kolorów, prezentuje się bardzo apetycznie, dlatego świetnie sprawdzi się też podczas imprezy z przyjaciółmi. Jest wiele wersji tego dania, a ich ostateczna forma zależy od was i waszych preferencji. My proponujemy orzeźwiającą sałatkę z tuńczykiem, jajkiem i jabłkiem. Nie bójcie się dodawać owoców do waszych potraw czy eksperymentować z innymi składnikami. Taki prosty owocowy akcent może całkowicie odmienić doznania smakowe. Zresztą sami zobaczcie.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 200 g liści sałaty (może to być mix sałat dostępny w sklepach)
  • 4 jajka przepiórcze lub 2 kurze
  • 1 twarde jabłko
  • sok z cytryny
  • 2-3 ogórki gruntowe lub świeże
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - krok po kroku:

  1. Tuńczyka wyciągamy z zalewy na sitko i odsączamy.
  2. Jajka gotujemy na twardo. Jeśli używamy kurzych, sięgnijmy do przepisu: Jak ugotować jajka na twardo. Jeżeli jednak zdecydowaliśmy się na przepiórcze, musimy wiedzieć, że powinny one mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu ich skorupki nie popękają pod wpływem gorącej wody. W garnuszku podgrzewamy wodę, a gdy zacznie lekko wrzeć, wkładamy jajka do środka. Gotujemy je przez 5 minut, po czym wyciągamy i wkładamy do miski z zimną wodą.
  3. Ugotowane jajka obieramy i przekrawamy na pół lub mniejsze kawałki.
  4. Jabłko porządnie myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o szerokości 1-2 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłka zachowały swój kolor.
  5. Ogórki oczyszczamy i kroimy w szerokie plastry.
  6. Sałatę myjemy i odsączamy w wirówce.
  7. W misce lub pudełku lunchowym układamy liście sałaty, jabłka, ogórki, jajka i rozdrobnione w palcach kawałki tuńczyka.
  8. W osobnej misce przygotowujemy dresing. Jeśli danie ma być lżejsze, używamy samego jogurtu, jeżeli nie liczymy kalorii, łyżkę jogurtu możemy zamienić na łyżkę majonezu.
  9. Następnie dodajemy resztę składników sosu: wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  10. Sałatkę polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Dzięki temu liście sałaty nie zwiędną i całość będzie się apetycznie prezentować.

Sałatka z tuńczyka i jajek

Taka sałatka z pewnością przypadnie wam do gustu. Jest ona lekka i zdrowa, a dzięki temu, że zawiera jajka i tuńczyka, jest też sycąca. Składniki, których użyjecie możecie dowolnie modyfikować. Warto posypać ją uprażonymi wcześniej pestkami lub orzechami. Ciekawego smaku nada jej użycie świeżych liści mięty lub kolendry do dresingu. Aby sałatka była bogatsza, możecie dodać do niej kawałki awokado, czerwoną fasolę z puszki lub kukurydzę. A jeśli brakuje wam węglowodanów, dorzućcie garść grzanek z razowego pieczywa. Smacznego!

Zobacz również:

Sałatka z tuńczykiem i ryżem - niezawodny przepis

Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach

Sałatka nicejska - kolorowa i pełna witamin. Przepis na jedną z najpopularniejszych sałatek świata w mniej klasycznych wersjach

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.