Koktajl z awokado, czyli pomysł na szybkie, smaczne i sycące drugie śniadanie

Koktajl z awokado jest znakomitym pomysłem na fit przekąskę. Jest zdrowy, pyszny i, pomimo bycia "tylko napojem", naprawdę sycący. Jak go przygotować, aby zachować smak i odżywcze właściwości tego owocu? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Koktajle z awokado

Awokado to owoc, który ma wiele właściwości prozdrowotnych (pisaliśmy o nich w oddzielnym przepisie na pastę z awokado i jajka). Dlatego wiele osób regularnie sięga po ten owoc. Najczęściej wykorzystuje się go przy potrawach wytrawnych, na przykład sałatkach czy pastach kanapkowych, ale sprawdza się on także w przepisach na słodko. Jedną z takich propozycji jest koktajl. Przyrządza się go ekspresowo, a dzięki zawartości dobrych tłuszczów zaspokaja głód na kilka godzin. Do tego możecie go dowolnie modyfikować, więc na pewno będzie wam smakował. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na koktajl z awokado - podstawowy i z bananem.

Koktajl awokado - składniki:

  • 1 awokado
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opcjonalnie:

  • mleko do rozcieńczenia
  • 1 łyżka miodu

Koktajl awokado - krok po kroku:

  1. Wydobywamy miąższ z awokado. W tym celu przekrawamy owoc wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Następnie kroimy go na mniejsze części i wkładamy do misy blendera.
  2. Do środka dodajemy jogurt i sok z cytryny.
  3. Całość blendujemy na gładką masę.
  4. Jeśli wolimy słodsze koktajle, dodajemy miód i ponownie mieszamy.
  5. Jeżeli uznamy, że napój jest zbyt gęsty, dolewamy mleko.

Koktajl z awokado i banana - składniki:

  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Opcjonalnie:

  • mleko do rozcieńczenia

Koktajl z awokado i banana - krok po kroku:

  1. Wydobywamy miąższ z awokado tak, jak w poprzednim przepisie, po czym wkładamy do misy blendera.
  2. Banana obieramy i dorzucamy do awokado.
  3. Do owoców dodajemy jogurt, sok z cytryny i cynamon, po czym całość blendujemy tak, aby powstała gładka masa.
  4. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, dodajemy mleko i mieszamy.

W tym przepisie nie dodajemy cukru, bo banan jest bogaty w ten składnik. Gdy owoc ten jest mocno dojrzały, staje się słodszy. Dzieje się to dlatego, że w miarę dojrzewania, skrobia zawarta w bananie rozbija się na cukry proste. Zatem staje się on mniej "mączny", a bardziej soczysty i słodki.

Z czym koktajl z awokado?

Tak przyrządzone koktajle świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Ten rodzaj napoju pozwala na różnorodne modyfikacje. Najczęściej do podstawowego przepisu dodaje się owoce, takie jak jabłka, kiwi, gruszki czy ananasa. Warto taki napój wzbogacić o przyprawy, które nadadzą mu więcej wyrazistości, na przykład cynamon, imbir, kakao lub pikantne chilli. Chętnie dodaje się też świeże zioła, takie jak mięta czy bazylia, a także liście szpinaku lub jarmużu. Ciekawego smaku nadadzą też świeże ogórki lub pietruszka - zarówno korzeń, jak i natka.

Jak sami widzicie, wariacji takiego koktajlu jest wiele. Zachęcamy was do eksperymentowania z jego smakiem i tworzenia autorskich kombinacji. Smacznego!

Zobacz również:

Awokado - jak jeść, by smakowało najlepiej? Pomysły na awokado i prosty sposób, jak sprawić, by zmiękło w ok. 10-15 minut

Koktajle owocowe. Prawdziwe bomby witaminowe z poradnika "FitRewolucja w 4 krokach"

Zielony koktajl pod patronatem Izy Miko!

Więcej o: