Szybkie ciasteczka maślane - pyszne, złociste, kruche i gotowe już w pół godziny [PRZEPIS]

Przepis na szybkie ciasteczka przyda się w każdym domu. W końcu nie raz napada nas ochota na małe co nieco. Zdarza się też, że z niezapowiedzianą wizytą wpadają goście. By przygotować te złociste pyszności, wystarczą wam zaledwie trzy składniki: mąka, cukier i oczywiście masło. Jak przygotować szybkie ciasteczka na każdą okazję? Przetestujcie nasz przepis.

Szybkie ciasteczka to marzenie każdego weekendowego łasucha. Do ich przygotowania nie trzeba zbyt wielu składników. Nie wymagają też długotrwałych przygotowań. Wystarczy, że połączycie ze sobą kilka składników, zagnieciecie z nich ciasto i uformujecie małe, kruche ciasteczka.

Szybkie ciasteczka maślane z trzech składników - przepis (na ok. 30 ciasteczek):

  • 250 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką - w ten sposób ciasteczka będą jeszcze bardziej kruche)
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • opcjonalnie: ulubiony aromat, np. ekstrakt waniliowy, skórka starta z cytryny, aromat migdałowy

Szybkie ciasteczka maślane - krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza (grzałki górna i dolna). Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę, cukier i masło (a także ulubiony aromat, jeśli używacie) umieszczamy w w misie miksera z końcówką do ucierania. Miksujemy wszystko, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Jeśli nie macie miksera, mąkę i cukier wsypcie do miski, a następnie włóżcie do nich masło, posiekajcie nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniećcie rękami. Uważajcie, by ciasta nie wyrabiać za długo, ponieważ pod wpływem ciepła waszych rąk masło zacznie się topić, a ciasteczka wyjdą za twarde.
  4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki o wielkości orzechów włoskich. Lekko je rozpłaszczamy i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasteczkach można zrobić dowolny wzorek, na przykład za pomocą zębów widelca. Jeśli zostanie wam nieco ciasta, najlepiej owińcie je folią lub włóżcie do szczelnego pojemnika i włóżcie do lodówki do czasu, aż pierwsza partia ciasteczek się upiecze.
  5. Kiedy zapełnimy całą blachę, ciasteczka wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, aż nasze szybkie ciasteczka będą złociste i rumiane.

Szybkie ciasteczka - jak zmodyfikować przepis?

Jeśli chcecie, nasz przepis na szybkie ciasteczka możecie nieco zmienić. Po pierwsze do masy można dodać ulubione dodatki, np. skórkę startą z cytryny lub pomarańczy, suszone owoce (rodzynki, żurawinę, pokrojone w kostkę morele) albo czekoladowe kropelki. Ciasteczka można też - po upieczeniu i ostudzeniu - udekorować polewą czekoladową albo lukrem (zobaczcie: jak zrobić lukier - przepis podstawowy). Przed pieczeniem w każdym z ciasteczek można też zrobić wgłębienie, a następnie wypełnić je dżemem lub marmoladą. Chcecie przygotować szybkie ciasteczka na Wielkanoc? Zróbcie w nich wgłębienia, upieczcie, a następnie wypełnijcie je kajmakiem (zobaczcie: jak zrobić masę kajmakową do mazurka i nie tylko)

Szybkie ciasteczka można również przyrządzić z dodatkiem kakao. W tym celu będziecie potrzebować nieco innych proporcji składników. Na szybkie ciasteczka kakaowe potrzebujecie: 200 g mąki pszennej, 50 g ciemnego kakao dobrej jakości, około 70 g cukru pudru (trzeba je bardziej dosłodzić, bo kakao jest nieco gorzkie), a także 200 g zimnego masła. Pozostałe etapy przygotowania pozostają bez zmian.

Więcej o: