Biała kiełbasa pieczona z cebulą - doskonały przysmak na wielkanocne śniadanie lub obiad

Biała kiełbasa to jeden z klasycznych wielkanocnych przysmaków. Zazwyczaj serwuje się ją na wielkanocne śniadanie lub obiad. Najczęściej serwuje się ją w żurku, ale doskonale smakuje również prosto z pieca. Przedstawiamy prosty przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulą.

Biała kiełbasa to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć w naszych domach podczas Wielkanocy. Doskonale smakuje pieczona, przykryta podsmażoną cebulką, ale w wielu domach króluje również biała kiełbasa z sosem chrzanowym.

Jaka kiełbasa na Wielkanoc? Do pieczenia możecie w zasadzie wybrać zarówno białą kiełbasę surową, jak i pieczoną. Jeśli wybierzecie tę drugą, czas pieczenia z poniższego przepisu możecie skrócić o połowę.

Biała kiełbasa pieczona - przepis:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki sosu sojowego (można pominąć)
  • sól
  • pieprz

Biała kiełbasa pieczona - krok po kroku:

  1. Cebule siekamy, zalewamy olejem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, macerujemy w oleju z cebulą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
  3. Białą kiełbasę razem z zalewą przekładamy następnego dnia do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1,5 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza). Przez połowę czasu kiełbasa pozostaje przykryta, a w drugiej połowie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż kiełbasa i cebulka się zrumienią.
  4. Podajemy na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika albo po ostudzeniu.

Rada: dla zaostrzenia smaku oprócz sosu sojowego do marynaty na kiełbasę możecie dodać również nieco musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) - wystarczy około 3 łyżek. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki, oprócz musztardy do marynaty dodajcie także płaską łyżkę miodu (utworzy na kiełbasie warstwę pysznej glazury).

Z czym podawać białą kiełbasę?

Biała kiełbasa pieczona z cebulką świetnie smakuje po prostu serwowana z chlebem. Doskonałym dodatkiem do niej jest również sałatka ziemniaczana lub sałatka jarzynowa. Jeśli wolicie pikantne dodatki, zaserwujcie gościom kiełbasę z dodatkiem ćwikły. Na gorąco można zaś podawać do niej na przykład buraczki zasmażane.

Więcej o: