Carpaccio wołowe - jak przyrządzić tę prostą, włoską przystawkę?

Carpaccio wołowe jest jedną z tych przystawek, które rzadko trafiają na polskie stoły. A szkoda, bo to danie, które robi wrażenie na gościach, a przy tym jest niezwykle proste do przyrządzenia. Najważniejsze, by zadbać o dobrej jakości, świeże mięso i kilka całkiem zwyczajnych dodatków. Zresztą sami zobaczcie.

Carpaccio wołowe - co to jest?

Carpaccio di manzo (czyli wołowe) to tradycyjna włoska przystawka. Występuje w formie bardzo cienkich plastrów surowego mięsa wołowego, które układa się na płasko na talerzu. Najczęściej dodaje się do niej podstawowe składniki, które spotkamy w kuchni włoskiej, czyli wiórki parmezanu, oliwę, świeżo zmielony czarny pieprz oraz szczyptę gruboziarnistej soli morskiej. Włosi bowiem w kuchni wyznają zasadę "mniej znaczy więcej". My proponujemy równie prostą wersję carpaccio. Będzie to romans włosko polski, bo do mięsa dodamy składniki, które często towarzyszą tatarowi.

Carpaccio z polędwicy wołowej - składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gruboziarnista sól
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • kilka kawałków marynowanej dyni
  • kilka ciemnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka parmezanu (wiórków lub startego na tarce)
  • garść rukoli
  • kilka kawałków cytryny

Carpaccio z polędwicy wołowej - krok po kroku:

  1. Polędwicę oczyszczamy z wszelkich twardych błonek.
  2. Przy pomocy dużego, ostrego noża kroimy ją w jak najcieńsze plastry. To nic, jeśli mięso się naderwie, o ile plaster zachowa swój kształt. Jeżeli jest nam trudno je kroić, możemy zrobić dwie rzeczy: odcinać grubsze plastry, a następnie lekko je rozbijać przy pomocy nadgarstka lub zamrażać mięso przez 30 minut, po czym kroić tak, jak na początku. Lekko zmrożona polędwica będzie twardsza, a więc łatwiej będzie odcinać kolejne kawałki mięsa bez uszkodzenia jego struktury.
  3. Kolejne plastry układamy na ozdobnym talerzu tak, aby lekko na siebie nachodziły.
  4. Następnie całość skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, solą i parmezanem. Rozsypujemy kapary.
  5. Na środku lub po boku talerza układamy umyte liście rukoli, obok niej oliwki, ogórki, dynię oraz kawałki cytryny.

Carpaccio wołowe - jak jeść?

Carpaccio to potrawa, którą układa się na jednym wspólnym półmisku. Każdy z gości zgarnia na swój talerz kawałki mięsa wraz z dodatkami. To danie zwykle je się przy użyciu widelca i noża. Niekiedy też nakłada się plastry wołowiny na kromkę pieczywa i je jak kanapkę. Carpaccio można też podawać z orzechami, takimi jak włoskie czy piniowe lub sosami, na przykład sosem balsamicznym albo majonezowym. Ciekawie też smakuje w połączeniu z owocami - dobrze się tu sprawdzą kawałki brzoskwini albo melona. Jako dodatek do tej przystawki warto podać świeże pieczywo, najlepiej zrobione własnoręcznie, lub grzanki natarte połówką ząbka czosnku.

Carpaccio występuje również w wersjach z mięsa jelenia lub sarny albo ryb, jak na przykład popularne carpaccio z łososia czy dorsza. Nietrudno tez spotkać wegetariańskie odsłony tej przystawki - z buraków, cukinii lub kalarepy.

Zobacz również:

Carpaccio z buraków - przepis na wegetariańską wersję popularnego włoskiego przysmaku

Jak zrobić tatar? Podpowiadamy, jak przyrządzić wspaniałego, klasycznego tatara

Tatar z łososia, czyli mniej tradycyjna wersja przystawki z surowym mięsem

Więcej o: