Carpaccio di manzo (czyli wołowe) to tradycyjna włoska przystawka. Występuje w formie bardzo cienkich plastrów surowego mięsa wołowego, które układa się na płasko na talerzu. Najczęściej dodaje się do niej podstawowe składniki, które spotkamy w kuchni włoskiej, czyli wiórki parmezanu, oliwę, świeżo zmielony czarny pieprz oraz szczyptę gruboziarnistej soli morskiej. Włosi bowiem w kuchni wyznają zasadę "mniej znaczy więcej". My proponujemy równie prostą wersję carpaccio. Będzie to romans włosko polski, bo do mięsa dodamy składniki, które często towarzyszą tatarowi.
Carpaccio to potrawa, którą układa się na jednym wspólnym półmisku. Każdy z gości zgarnia na swój talerz kawałki mięsa wraz z dodatkami. To danie zwykle je się przy użyciu widelca i noża. Niekiedy też nakłada się plastry wołowiny na kromkę pieczywa i je jak kanapkę. Carpaccio można też podawać z orzechami, takimi jak włoskie czy piniowe lub sosami, na przykład sosem balsamicznym albo majonezowym. Ciekawie też smakuje w połączeniu z owocami - dobrze się tu sprawdzą kawałki brzoskwini albo melona. Jako dodatek do tej przystawki warto podać świeże pieczywo, najlepiej zrobione własnoręcznie, lub grzanki natarte połówką ząbka czosnku.
Carpaccio występuje również w wersjach z mięsa jelenia lub sarny albo ryb, jak na przykład popularne carpaccio z łososia czy dorsza. Nietrudno tez spotkać wegetariańskie odsłony tej przystawki - z buraków, cukinii lub kalarepy.
Zobacz również:
Carpaccio z buraków - przepis na wegetariańską wersję popularnego włoskiego przysmaku
Jak zrobić tatar? Podpowiadamy, jak przyrządzić wspaniałego, klasycznego tatara
Tatar z łososia, czyli mniej tradycyjna wersja przystawki z surowym mięsem