Kumkwat - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Kumkwat to egzotyczny owoc, który od jakiegoś czasu można spotkać w sklepach i hipermarketach. Zwykle alejki z takimi rarytasami są omijane, bo nie wiemy jak smakują i do jakich potraw można je użyć. Postaramy się rozwiać wasze wątpliwości i wyjaśnić, co to w ogóle jest kumkwat i jak jeść ten owoc.

Kumkwaty

Kumkwaty to owoce, które dotarły do Europy z Chin już dwieście lat temu. W Polsce w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność. Mimo to niewiele osób wie, co można zrobić z tymi owocami. Jeść jak jabłko? Obierać? Dodać do shake-a czy sałatki owocowej? Co, poza smakiem dają nam kumkwaty?

Kumkwat jest owocem cytrusowym. Zarówno kolorem, jak i budową wnętrza przypomina pomarańczę, jest od niej jednak zdecydowanie mniejszy. W przeciwieństwie do pomarańczy, skórka kumkwatu jest bardzo cienka, dzięki czemu nie musimy go obierać przed zjedzeniem. Rośnie na wiecznie zielonych krzaczkach, które nietrudno uprawiać, dlatego wiele osób chętnie sadzi go w doniczkach, jako dekorację domową.

Kumkwat - gdzie kupić?

Ten egzotyczny owoc coraz częściej pojawia się na sklepowych straganach. Największą szansę na jego znalezienie macie w hipermarketach lub większych dyskontach, które nierzadko mają specjalne działy poświęcone egzotycznej żywności. Często też możemy spotkać go w mniejszych sieciówkach, które dumnie zachęcają do kupienia persymony, liczi czy właśnie kumkwatów.

Jak wybrać idealny owoc? Dobry do spożycia kumkwat ma gładką, elastyczną skórkę, bez wgnieceń czy "siniaków". Jego kolor powinien być jednolity, a im ciemniejszy, tym owoc jest bardziej dojrzały, a więc również słodszy. Warto spróbować owoców o różnych stopniach dojrzałości (oczywiście poza niedojrzałymi, zielonymi kumkwatami) i sprawdzić, jaki najbardziej wam smakuje.

Kumkwat - jak jeść?

Skoro już wiecie, jak i gdzie kupować kumkwaty, warto zastanowić się, jak można je jeść i co z nich przyrządzić. Najprostszym sposobem spożycia kumkwatu jest jedzenie go podobnie, jak je się na przykład truskawkę. Wystarczy umyć owoc i wgryźć się w niego. Można też wykorzystać go do przyrządzenia owocowych shake-ów, na przykład z mlekiem, bananem i awokado albo odświeżającej lemoniady - należy pokroić kumkwat i inne cytrusy w plastry i wrzucić do wody. Często przygotowuje się z niego dżemy, powidła czy chutneye. Znakomicie dogadają się z imbirem, pomarańczą czy grejpfrutem. Takim dżemem można posmarować kromki chleba, dodać do ciasta lub ułożyć wewnątrz kruchych spodów do babeczek i zaserwować gościom w postaci tartaletek. Chutney z kumkwatu świetnie sprawdzi się jako dodatek do steka lub grillowanej piersi z kurczaka.

Właściwości zdrowotne kumkwatu

Jeśli uda wam się znaleźć te owoce, nie wahajcie się, by je kupić. Mają one bowiem wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Dodatkowo zawierają one flawanoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe oraz wspomagają układ krwionośny. Informacją, która ucieszy osoby będące na diecie, jest to, że kumkwaty są niskokaloryczne, dlatego stanowią świetną przekąskę między posiłkami.

Takich właściwości jest jeszcze naprawdę dużo, dlatego zachęcamy was, byście sięgali po kumkwaty jak najczęściej. Są to owoce nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Mają też wiele zastosowań w kuchni. Wystarczy tylko odrobina wyobraźni.

Zobacz również:

Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata

Jak jeść mango? Wszystko co możecie przyrządzić z mango, a jeszcze nie macie o tym pojęcia

Kurczak z ananasem. I w ananasie

Więcej o: