Sałatka wiosenna, czyli jak przyrządzić apetyczną bombę witaminową

Sałatka wiosenna to antidotum na rozbudzenie organizmów po sezonie zimowym. Stragany zachęcają kolorowymi warzywami, których zimą albo próżno szukać, albo są dostępne w wysokich cenach. Dlatego wiosna to czas, w którym warto sięgnąć po zwiększoną dawkę świeżych warzyw i przygotować pyszną sałatkę wiosenną. Jak? Oto nasza propozycja.

Z czego zrobić sałatkę wiosenną?

Sałatka wiosenna to danie przyrządzane z warzyw, które po zimowej posusze coraz częściej pojawiają w sklepach i straganach. Wykorzystanie nowalijek w kuchni działa nie tylko na kubki smakowe i organizmy, które tęsknią za zastrzykiem witaminowym, ale też na doznania wizualne. Bowiem kolorowe kompozycje od razu poprawiają humor i dodają więcej energii. Do takiej sałatki można dodawać dowolne warzywa, w zależności od tego, na jakie macie ochotę. Mogą to być pomidory, ogórki, szczypiorek, różne rodzaje sałat, kalarepa czy rzodkiewki.

My proponujemy zestawienie szparagów, rzodkiewki, szpinaku i zielonego groszku, a do tego kilka dodatków. Taką wiosenną sałatkę przyrządza się bardzo szybko, a efekt wygląda i smakuje wyśmienicie. Zresztą nie musicie wierzyć nam na słowo, sprawdźcie sami.

Sałatka wiosenna - składniki:

  • 5 zielonych szparagów
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki pokruszonego sera koziego lub fety
  • garść orzechów (na przykład laskowych)
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • kilka gałązek pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sałatka wiosenna - krok po kroku:

  1. Szparagi myjemy i osuszamy, po czym odłamujemy lub odkrawamy twardą końcówkę.
  2. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do środka wrzucamy szparagi. Gotujemy je przez 3-4 minuty i przekładamy do miski z zimną wodą. Tak zblanszowane szparagi będą idealnie chrupiącym dodatkiem do sałatki.
  3. Następnie kroimy je nożem po skosie w cienkie plastry lub w podłużne paski przy użyciu obieraczki do warzyw,
  4. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
  5. Orzechy i pietruszkę zgrubnie siekamy.
  6. Szpinak oczyszczamy i osuszamy. Najlepiej użyć do tego wirówki do sałaty.
  7. Zielony groszek możemy również zblanszować, ale nie jest to konieczne, bo warzywo to można jeść na surowo.
  8. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do momentu, aż powstanie jednorodna emulsja.
  9. Wszystkie składniki wkładamy do miski i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterek lub lunchboxów.

Jak podawać sałatkę wiosenną?

Taka wiosenna sałatka jest znakomitą propozycją na śniadanie, lunch lub kolację. Zawiera same świeże warzywa, a do tego ser i orzechy, które sprawią, że będziecie czuć nasycenie jeszcze przez kilka godzin. Jeśli chcecie, aby była bardziej treściwa, warto dodać do niej kawałki ugotowanych na twardo jajek, kilka plasterków szynki parmeńskiej lub grillowanego kurczaka. W wersji z mięsem, będzie mogła stanowić świetną alternatywę dla dań obiadowych. Taka sałatkę warto zapakować do pudełka lunchowego i zjeść w pracy lub w szkole. Jak widzicie, sałatka wiosenna jest daniem wszechstronnym, zatem przygotujcie ją i jedzcie na śniadanie, obiad czy kolację. Smacznego!

Zobacz również:

Sałatka nicejska - kolorowa i pełna witamin. Przepis na jedną z najpopularniejszych sałatek świata w mniej klasycznych wersjach

Sałatka z brokułem - daj szansę korzeniowi

Więcej o: