Frytki - jak je przyrządzić, by były idealnie chrupiące? Sekret tkwi w cukrze

Zbyt blade, zbyt przypalone, zbyt miękkie... To tylko niektóre z problemów związanych z przygotowaniem frytek. Idealne frytki wydają się nieosiągalne, ale tak naprawdę wystarczy kilka kroków, by uzyskać chrupiącą, ale niespaloną strukturę. Jak to zrobić? Oto kilka wskazówek.
Zobacz wideo

Przyrządzenie idealnych frytek spędza sen z powiek wielu domowym kucharzom. Jaki rodzaj ziemniaków wybrać? Czy przed smażeniem trzeba je jakoś specjalnie przygotować? Smażyć je na blado czy na brązowo? Na czym je odsączać? Pytań jest wiele, a odpowiedzi postaramy się udzielić poniżej. Oto kilka wskazówek, jak zrobić idealnie chrupiące frytki.

Jakie ziemniaki?

By zacząć przygotowywać frytki, należy wybrać dobre ziemniaki. Najlepiej sprawdzą się odmiany uniwersalne (typ B), na przykład Irga lub Irys. Są one mniej zbite niż ziemniaki sałatkowe, a bardziej jednorodne od tych mączystych, które po obróbce termicznej dość łatwo się rozpadają. Jeśli jednak wolicie, gdy frytki są "puszyste" w środku, zdecydujcie się na typ C, czyli mączyste. Gdy macie już odpowiednie ziemniaki, pora zabrać się za przyrządzenie frytek.

Idealne frytki - składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu B
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej o wysokiej temperaturze dymienia

Idealne frytki - krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i wkładamy je do miski z zimną wodą. Dzięki temu nie będą zmieniały koloru. Następnie każdy ziemniak przekrawamy na plastry o grubości około 1 cm, a każdy z nich w słupki o tej samej grubości. Pokrojone kawałki odkładamy do wody i lekko potrząsamy miską. Wodę wylewamy. Ten proces pozwoli nam pozbyć się zbędnej skrobi, która uwalnia się podczas krojenia.
  2. Do miski z frytkami wlewamy wrzątek, wsypujemy cukier i mieszamy. Całość pozostawiamy na około 10 minut, aby ziemniaki się wstępnie podgotowały, a cukier wsiąkł w ich powierzchnię.
  3. Po tym czasie wylewamy wodę, a frytki osuszamy dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy olej we frytkownicy lub garnku o grubym dnie. Jego temperatura powinna wynosić około 150 stopni Celsjusza, aby ziemniaki ugotowały się w środku, ale nie spaliły z zewnątrz.
  5. Umieszczamy część frytek we wkładzie do frytkownicy lub specjalnym sicie. Olej powinien przykrywać ich powierzchnię, zatem ważne jest, by nie było ich zbyt wiele. Następnie wkładamy je do oleju na kilka minut.
  6. Gdy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je z sitka i rozkładamy na desce. Pozostawiamy je przez kilka minut, aby wystygły.
  7. W międzyczasie możemy włożyć drugą turę frytek i postąpić tak samo jak z pierwszą.
  8. Gdy wyjmiemy drugą porcję, pierwszą wkładamy z powrotem do sitka i zamaczamy w gorącym oleju. Smażymy do momentu, aż zrobią się rumiane.
  9. Następnie wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na desce pokrytej ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  10. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami frytek.

Idealnie chrupiące frytki

Sekretem idealnie usmażonych frytek jest kąpiel z cukrem, który podczas smażenia skarmelizuje się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz ziemniaków, więc doda im chrupkości, a także podwójne smażenie. Pierwsze smażenie "zamknie" strukturę ziemniaków. Dzięki temu zabezpieczy je przed nadmiernym nasączeniem tłuszczem, a wilgoć pozostanie w środku słupków, więc nie będą przesuszone. Drugie smażenie nada frytkom dodatkowej chrupkości bez zagrożenia ich spaleniem.

Tak przyrządzone frytki możecie posypać solą i ulubionymi przyprawami. Świetnie smakować będą z domowym majonezem lub zdrowym keczupem z cukinii.

Zobacz również:

Frytki z piekarnika idealnie złociste i chrupiące. Zdrowsza wersja naszego ulubionego przysmaku

Frytki z warzyw [HAPS KIDS]

Jak zrobić frytki? Chrupiący przysmak z ziemniaków w domowej odsłonie

Więcej o:
Copyright © Agora SA