Wielkanocna pascha waniliowa - przepis na pyszny świąteczny deser jak spod igły

Wielkanocna pascha waniliowa to doskonały świąteczny deser. Pyszna, kremowa, poznaczona drobnymi ziarenkami z laski wanilii, nie tylko świetnie smakuje, ale też stanowi wspaniałą dekorację stołu na Wielkanoc. Przedstawiamy wam przepis na paschę waniliową, która zasmakuje każdemu.

Co to jest pascha wielkanocna?

Pascha to tradycyjny wielkanocny deser, popularny nie tylko w Polsce, ale również na wchodzie naszego kraju - m.in. w Rosji i na Ukrainie. Zazwyczaj przyrządza się go z twarogu, a także śmietany, jajek, masła cukru i dowolnych bakalii. Najpopularniejsza jest pascha waniliowa (z dodatkiem nasion z laski wanilii lub ekstraktu waniliowego), ale można ją również zrobić w wersji cytrynowej (ze startą skórką z cytryny), a także kakaowej lub czekoladowej.

Pascha podawana jest zazwyczaj w postaci kopułki. Deser formuje się, wkładając go do wyłożonej gazą miski, czystej, ceramicznej doniczki albo innego wysokiego naczynia. Uformowanie idealnej kopułki ze zdobieniami, ułatwi specjalna drewniana forma na paschę, którą możecie kupić online za około 40-50 złotych. Następnie paschę odstawiamy do lodówki do stężenia na około 10-12 godzin. Po wyjęciu ustawiamy na talerzyku i dekorujemy według uznania.

Wielkanocna pascha waniliowa - przepis:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z cytryny
  • kieliszek rumu

Do dekoracji: owoce kandyzowane i bakalie

Wielkanocna pascha waniliowa - krok po kroku:

  1. Śmietanę zagotuj z laską wanilii, przykryj i zostaw do ostudzenia.
  2. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Skórkę pomarańczową drobno posiekaj, sparzone rodzynki namocz w rumie, twaróg zmiel i przetrzyj przez gęste sito.
  3. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Wlej ostudzoną śmietanę (wcześniej wyjmij z niej wanilię), wymieszaj.
  4. Wstaw miskę do naczynia z gorącą wodą, mieszając podgrzewaj (ale nie gotuj!), aż masa zgęstnieje.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj masło, twaróg, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały i skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
  6. Masę włóż do miski, doniczki lub innej wysokiej formy wyłożonej gazą. Przykryj talerzykiem i obciąż (np. słoikiem z wodą). Wstaw do lodówki na 12 godzin.
  7. Po wyjęciu udekoruj bakaliami i owocami kandyzowanymi.

Autor: Maria Szkop (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")

Pascha bez alergenów

Jeśli chcecie przygotować paschę bez jajek lub bez mleka (a nawet bez sera), możecie to zrobić. Wystarczy wykorzystać do tego kaszę jaglaną (ok. 160 g), orzechy nerkowca (160 g), daktyle (ok. 60 g) oraz mleko kokosowe z puszki (ok. 400 g). Nerkowce i daktyle trzeba najpierw namoczyć (przez kilka godzin). Następnego dnia wystarczy ugotować do miękkości kaszę jaglaną w mleku kokosowym, a po przestudzeniu miksujemy z nerkowcami i daktylami.

Co symbolizuje pascha?

Słowo "pascha" oznacza przyjście Boga. Ponoć kształt kopułki ma symbolizować grób Jezusa. Nie bez znaczenia są również dodatki, które znajdują się w deserze. Pascha to przecież mieszanka jajek i mleka, które mają kojarzyć się z odradzającą się na wiosnę przyrodą oraz bakalie, które oznaczają dobrobyt.

Więcej o: