Jak zrobić ciasto z truskawkami? Przepis na podstawowe ciasto z truskawkami

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jemy je chętnie w każdej formie. W formie koktajlu, deseru, sałatki owocowej, no i jako dodatek do ciasta. Świetnie komponują się ze słodką kruszonką lub biszkoptami. Pasują do innych owoców oraz są bardzo uniwersalne, mogą być użyte w całości lub w formie musu. Pokażemy wam nasz przepis na proste ciasto z truskawkami

Jakie ciasto z truskawkami jest najlepsze?

Kiedy jest sezon na truskawki? Te uwielbiane przez wszystkich owoce pojawiają się w naszym regionie pod koniec maja lub na początku czerwca i możemy się nimi cieszyć aż do przełomu lipca i sierpnia. To uniwersalny dodatek do wszelkich deserów. Najpopularniejszym jest zdecydowanie ciasto z truskawkami.

Jakie ciasto z truskawkami jest najlepsze? Opinii jest na pewno bardzo wiele. Z truskawkami możemy przygotować ciasta kruche, ucierane, drożdżowe, serniki, ciasta jogurtowe czy z galaretką. W tych ciastach możemy używać zarówno truskawek świeżych jak i mrożonych. Przy czym truskawki mrożone lepiej nadadzą się do ciast przygotowywanych na zimno. W tradycyjnych ciastach najlepiej użyć świeżych owoców.

Jak zrobić ciasto z truskawkami - składniki:

  • masło 250 g
  • 5 jajek
  • 150 g mąki
  • ok. 500 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • proszek do pieczenia ok. 20 g

Ciasto z truskawkami - krok po kroku:

  1. Lekko roztopione masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski. Rozgniatamy je na jasną, puszystą masę.
  2. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  3. Do miski z masłem dodajemy stopniowo żółtka i całość ubijamy.
  4. Następnie dodajemy kilka łyżeczek cukru pudru oraz mąkę. Na samym końcu dodajemy ok. 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
  5. Całość bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę, ręcznie lub za pomocą miksera.
  6. Wcześniej odłożone białka ubijamy na sztywną, perłową pianę. Potem dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość ostrożnie mieszamy.
  7. Przygotowujemy sobie formę o dowolnym kształcie. Wylewamy naszą masę i wygładzamy ją równomiernie wewnątrz formy.
  8. Truskawki najlepiej wcześniej starannie umyć i oczyścić z szypułek. Możemy je pokroić dowolnie - w ćwiartki, połówki lub plasterki. Im większe kawałki, tym kęsy ciasta będą bardziej soczyste.
  9. Przygotowane owoce wykładamy na wierzchu ciasta i delikatnie zanurzamy je w masie.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ile piec ciasto z truskawkami? Ciasto truskawkowe pieczemy przez ok. 35-45 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto jest gotowe do podania.

Jak udekorować ciasto z truskawkami?

Do ciast kruchych, drożdżowych lub ucieranych najlepszym dodatkiem i jednocześnie ozdobą może być słodka kruszonka lub po prostu posypka z cukru pudru. Do serników doskonałym rozwiązaniem będzie np. galaretka z kawałkami owoców lub gęsty mus z dodatkiem żelatyny.

Do truskawek świetnie pasują również inne owoce. Razem z nimi warto zastosować np. rabarbar, maliny, poziomki, borówki albo żurawinę. Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu oraz rad. Mamy nadzieję, że dzięki nim uda się wam przygotować wyjątkowe ciasto z truskawkami. Powodzenia i smacznego!

Więcej o: