Rabarbar to zdecydowanie letni przysmak. Sezon na nią trwa od maja do czerwca. No ale czym właściwie jest rabarbar? To bardziej owoc czy warzywo? Otóż rabarbar to bylina, którą kwalifikujemy jako warzywo. Posiada oryginalny, kwaśnawo-cierpki smak. W oczy rzuca się również z powodu swojego wyglądu, a konkretnie różowo-fioletowego koloru. Rabarbar posiada również liczne wartości odżywcze. Jest źródłem witamin z grup A, C, E. Zawiera także wartościowe minerały, takie jak potas, wapń, fosfor czy kwas foliowy.
Ciasto z rabarbarem doskonale nadaje się na letni deser, zwłaszcza taki, który można zjeść na świeżym powietrzu. Jakie ciasto z rabarbarem jest najlepsze? Trudno powiedzieć. To uniwersalny wypiek, który można modyfikować o dodatkowe składniki. Jednym z popularnych form ciasta rabarbarowego jest ciasto kruche, ucierane, a także biszkoptowe. Co jeszcze do ciasta z rabarbarem? Dla zbilansowania jego smaku możemy użyć owoców. Najlepiej tych, które przeżywają sezon obok rabarbaru. Mamy na myśli wszystkie czerwone owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody czy winogrona.
Istnieje kilka sposobów podawania ciasta z rabarbarem. Świetnie spisuje się z cukrem pudrem i kruszonką. Możemy je również podać z gałką lodów śmietankowych bądź waniliowych. Jak pokroić rabarbar do ciasta? W naszym przepisie sugerujemy pokroić go w kostkę, ale można stosować inną formę. Rabarbar możemy pokroić w kostkę i dodać go do masy, a część z łodyg pokroić w wąskie paski i wyłożyć na wierzchu ciasta.
Mamy nadzieje, że spodobał się wam nasz przepis i sposoby podania ciasta z rabarbarem. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na to ciasto i życzymy wam powodzenia oraz smacznego.