Jak zrobić kapustę zasmażaną? Pyszny dodatek do tradycyjnego obiadu

Kapusta zasmażana to tradycyjny dodatek do najpopularniejszych dań głównych na naszych stołach. Świetnie nadaje się do ziemniaków i klasycznych kotletów. Możemy ją przygotować dzięki delikatnej młodej kapuście. Poznajcie nasz przepis na kapustę zasmażaną.

Zasmażana kapusta

Kapusta zasmażana to świetna propozycja do przygotowania na wiosenno-letni obiad. Nadaje się zarówno na przekąskę, jak i na dodatek do dania głównego. Świetnie pasuje do młodych ziemniaków, klusek śląskich, kotleta schabowego, pulpetów czy do sznycli. Jej tradycyjną postać możemy modyfikować przez dodawanie takich składników jak kawałki kiełbasy, boczku czy wędliny. Dodatkowo możemy ją zmieszać ze świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Poza tradycyjną kapustą białą możemy również używać wersji czerwonej.

Jak zrobić kapustę zasmażaną? Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • ok. 1-2 l wody (zależy od ilości kapusty)
  • masło
  • cebula
  • ok. 30 g mąki
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • świeży koperek

Przepis na kapustę zasmażaną - krok po kroku:

  1. Kapustę dokładnie myjemy pod chłodną wodą. Obieramy ją z brudnych zewnętrznych liści, pozbywamy się głąbów. Resztę drobno szatkujemy.
  2. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę.
  3. W garnku wytapiamy masło (ok. 2-4 łyżki). Do masła dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż do zeszklenia.
  4. Do cebuli dodajemy kapustę i całość zalewamy wodą. Woda powinna przykrywać całą kapustę.
  5. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Podczas gotowania sprawdzamy miękkość kapusty.
  6. W tracie gotowania, doprawiamy kapustę. Dodajemy takie przyprawy, jak sól, pieprz, liść laurowy.
  7. Po upływie 20 minut odcedzamy kapustę. Wodę po jej gotowaniu dostawiamy na bok.
  8. Przygotowujemy sobie patelnię, na której wytapiamy masło (ok. 3-4 łyżki) dodajemy do niego mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Całość polewamy odrobiną wody spod kapusty i intensywnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Na patelnię wykładamy ugotowaną kapustę i mieszamy ją dokładnie z przygotowaną zasmażką. Całość gotujemy ok. 5 min uważając, aby nie przypalić kapusty.
  10. Przed podaniem obficie posypujemy kapustę świeżym poszatkowanym koperkiem.

Kapusta zasmażana

Kapustę podajemy do dania głównego lub jemy samą jako oddzielne danie, np. w połączeniu z pieczywem. To doskonały dodatek i pożywna przekąska. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi poradzicie sobie z tą propozycją w kuchni. Polecamy wam spróbować przygotowania własnej kapusty zasmażanej.

Więcej o: