Jak zrobić brownie? Przepis na tradycyjne amerykańskie ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe brownie to tradycyjny deser rodem ze Stanów Zjednoczonych. Jego charakterystyczny kolor, kształt, w którym jest podawane oraz głęboki czekoladowy smak, są rozpoznawalne na całym świecie. To doskonałe ciasto do przygotowania w domu na specjalne okazje i nie tylko. Dowiedzcie się, jak zrobić ciasto brownie.

Brownie - co to jest?

Brownie to tradycyjne ciasto przygotowywane z gorzkiej czekolady. To jego główny składnik. Poza czekoladą ciasto zawiera jajka, cukier, masło i mąkę. Nierzadko są do niego dodawane również kawałki orzechów lub większe kawałki czekolady. Do masy ciasta można dodać również inne składniki bardziej kojarzone z czekoladowymi wariacjami. Świetnie spisze się skórka pomarańczy, odrobina ostrego chili, rodzinki, przyprawy imbir lub kumin, czy owoce takie jak wiśnie albo kawałki śliwek. Swoją nazwę brownie zawdzięcza charakterystycznemu kolorowi - głębokiemu brązowi.

Jak podawać brownie? Najczęściej ciasto to podawane jest w kwadratowych lub prostokątnych blokach. Brownie może przyjąć również postać płaskich ciasteczek lub muffinków. Dobre brownie poznamy po jego strukturze. Dobrze wypieczone boki, nieco bardziej suche i wilgotny, lepki środek ciasta. Jako dekorację do brownie można wykorzystać biały lukier, gęstą polewę czekoladową lub karmel. Dodatkowo można jego wierzch obsypać wiórkami kokosowymi lub świeżym kakao. Ciasto świetnie nadaje się jako deser, np. z gałką śmietankowych lub waniliowych lodów lub jako słodycz do kawy.

Czekoladowe brownie - składniki:

  • masło
  • ok. 400 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70 proc. zawartości kakao)
  • 4 jajka
  • 150-200 g białego cukru
  • 120 g mąki

Jak zrobić brownie? Krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie mały rondelek, do którego wkładamy masło (ok. 150-200 g). Masło topimy na małym ogniu.
  2. Przygotowujemy czekolady. Tabliczki czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Wsypujemy je do roztopionego masła. Topimy, aż staną się całkiem płynne. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu czekolady, nie możemy doprowadzić do jej przypalenia.
  3. Do dużej miski wbijamy jajka. Do jajek dodajemy cukier i całość ubijamy na gładką masę.
  4. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy płynną czekoladę. Po roztopieniu powinniśmy ją na chwilę odstawić do przestudzenia. Całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
  5. Do całości dodajemy mąkę i pozostałe wybrane przez nas ewentualne dodatki. Całość możemy posolić dwoma szczyptami soli.
  6. Przygotowujemy formę w prostokątnym kształcie. Smarujemy jej  spód i brzegi tłuszczem. Całość wyścielamy papierem do pieczenia.
  7. Wcześniej przygotowaną masę wylewamy do formy. Wygładzamy jej powierzchnię i rozprowadzamy ją po całej formie, tak aby nasze brownie miało jednakową grubość.
  8. Opcjonalnie wierzch ciasta możemy posypać tartą czekoladą lub drobnymi orzeszkami. Możemy w nim również zatopić większe kostki czekolady.
  9. Jak długo piec brownie? Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
  10. Po upieczeniu ciasto odstawmy na parę minut do wystudzenia. Po tym czasie jest gotowe do podania.

Ciasto brownie

Czas pieczenia zależy od rozmiaru blachy. Im większa blacha, tym nasze brownie upiecze się szybciej. Mniejsza blacha oznacza, że ciasto musi bardziej wyrosnąć, co zwiększy czas oczekiwania. W ten sposób możemy również określić kształt naszego ciasta. Czy chcemy je podawać w płaskich blokach, czy w większych kawałkach, które mogą lepiej się prezentować na talerzyku.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na brownie. Sprawdźcie go i serwujcie brownie swoim najbliższym. Powodzenia i smacznego!

Więcej o: