Jak zrobić schab pieczony? Prezentujemy wam przepis na schab z piekarnika

Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół (na przykład na Wielkanoc lub Boże Narodzenie). Tak przyrządzony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak przygotować schab w piekarniku? Mamy prosty przepis i kilka porad, by wasz pieczony schab miał najwięcej smaku.
Zobacz wideo

Pieczony schab

Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek.

Schab pieczony to danie bardzo uniwersalne, które możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny (zobacz przepis na schab ze śliwką). Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby (mogą być zarówno grzyby leśne, w tym zwłaszcza kurki czy rydze, jak i popularne pieczarki). W połączeniu z gęstymi sosami na bazie grzybów utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia.

Jak marynować schab do pieczenia?

Marynowanie schabu to bardzo ważny punkt jego pieczenia. To właśnie od marynaty zależy w dużej mierze jego smak oraz aromat. Przygotowanie marynaty do schabu to nic prostszego.

Marynata do schabu:

  • oliwa z oliwek ok. 150-200 ml na ok. 1 kg schabu
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • majeranek
  • oregano
  • liście laurowe
  • bazylia
  • czosnek ok. 2-4 ząbki

Jak przygotować marynatę do schabu?

  1. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek.
  2. Solimy oraz pieprzymy zawartość miseczki.
  3. Następnie dodajemy do niej pozostałe przyprawy, majeranek, rozmaryn, oregano, bazylię. Możemy również dodać parę kropelek soku z cytryny lub limonki. Całość mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut.
  4. Schab oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek.
  5. Na całej jego długości, czubkiem noża lub patyczkiem/szpikulcem robimy niewielkie, ale głębokie dziurki. Dzięki temu smak przypraw wniknie głębiej wgłąb mięsa.
  6. Schab zanurzamy w miseczce z oliwą i przyprawami. Dokładnie nacierajmy go dłońmi, by mięso w całości pokryło się przyprawami.
  7. Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę.
  8. Wilgotny schab nacieramy dodatkowo czosnkiem. Robimy to tak, aby pokryć całą jego powierzchnię, zwłaszcza warto się skupić w okolicy otworów.
  9. Tak zamarynowany schab odstawiamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.

Jak upiec schab?

  1. Jak przygotować schab do pieczenia? Po oczyszczeniu, umyciu i zamarynowaniu schabu możemy przystąpić do jego pieczenia. Schab najlepiej upiec w rękawie do pieczenia, więc dobrze się w taki zaopatrzyć, zanim zaczniemy go przyrządzać.
  2. Po wyciągnięciu schabu z lodówki wkładamy go do rękawa do pieczenia. Pamiętajmy, aby do rękawa nie wkładać nic poza mięsem (owoce na przykład  łatwo się w nim rozpadną) i żeby mięso miało dużo wolnego miejsca.
  3. Rękaw do pieczenia szczelnie zamykamy.
  4. Jak upiec schab? Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza, ustawiamy obydwie grzałki (góra - dół).
  5. Ile czasu piec schab? Schab o wadze około jednego kilograma pieczemy przez ok. 60 minut. Cały czas kontrolujmy proces pieczenia.
  6. Schab po wyciągnięciu z piekarnika jest gotowy do podania.

Przepis na schab z piekarnika

Pieczony schab to doskonałe danie na niedzielny lub świąteczny obiad. W łatwy sposób możecie przygotować wyśmienite mięso dla was i waszych bliskich. Zachęcamy was do stosowania tego przepisu na pieczony schab. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA