Jak zrobić babkę piaskową? Przepis na wielkanocną babkę, która zachwyci twoich gości

Babka piaskowa to tradycyjny polski deser. Serwowana jest zwykle w okresie wiosennym - najczęściej jako babka na Wielkanoc. Jest to bardzo proste do przygotowania i uniwersalne ciasto, do którego możemy dodawać nasze ulubione składniki. Prezentujemy prosty przepis na wielkanocną babkę piaskową

Prosta babka piaskowa

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto na bazie ciasta biszkoptowego. Swoją kruchą konsystencję oraz nazwę zawdzięcza dwóm rodzajom mąki. Mące pszennej oraz ziemniaczanej. Na jej sypką konsystencję wpływa zwłaszcza skrobia ziemniaczana.

Babka piaskowa to bardzo uniwersalne ciasto, które możemy przygotować w dowolnym smaku. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, np skórkę z pomarańczy lub cytryny, dzięki którym wyjdzie nam babka pomarańczowa lub babka cytrynowa albo wanilię, by uzyskać babkę waniliową. Możemy nie tylko oddziaływać na jej smak, ale też na kolor. Popularne wersje babki piaskowej to babka marmurkowa oraz babka czekoladowa, które można uzyskać, dodając do ciasta kakao. Babkę piaskową możemy również udekorować na wiele sposobów. Możemy użyć do tego cukru pudru, polewy czekoladowej albo lukru. Najpopularniejsza polewa to ta z białym lukrem oraz kawałkami pomarańczy.

Prosty przepis na babkę piaskową - składniki:

  • kostka masła (200 g) - wyciągamy je z lodówki na ok. pół godziny przed przyrządzaniem ciasta
  • 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • ok. 120 g mąki ziemniaczanej (lub skrobi ziemniaczanej)
  • ok. 120 g cukru
  • sok z całej cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru pudru

Jak upiec babkę piaskową? Przygotowanie krok po kroku

  1. Masło oraz jajka wyciągamy z lodówki. Pozwalamy im osiągnąć temperaturę pokojową.
  2. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  3. Masło ucieramy z cukrem i połową cukru pudru. Całość mieszamy, aż osiągniemy gładką masę.
  4. Podczas mieszania dodajemy stopniowo po jednym żółtku jajka. Mieszamy dalej, aż masa stanie się jednolita i gęsta.
  5. Pod koniec mieszania dodajemy do całości wanilię. Następnie mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
  6. Mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia ze sobą. Po czym dodajemy do nich wcześniej wymieszaną masę.
  7. Oddzielone białka ubijamy na gładką, perłową pianę. Następnie delikatnie dodajemy ją do całości i mieszamy.
  8. Do pieczenia przyda nam się również specjalna foremka na babkę piaskową z karbowanymi brzegami. Masę wykładamy do formy i umieszczamy w piekarniku.
  9. Ile piec babkę piaskową? Babkę piaskową pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  10. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu, babka piaskowa jest gotowa do podania. Przed podaniem warto ją jednak posypać resztką cukru pudru.

Jak podawać babkę piaskową?

Babka piaskowa świetnie prezentuje się w polewie z białego lukru i skórek pomarańczy. Możemy w nim zatopić również kawałki orzeszków laskowych lub migdałów. Babka wygląda dobrze również w polewie z białej lub z gorzkiej czekolady. Babka piaskowa to świetny dodatek do herbaty lub kawy. Można ją zjeść z cieniutką warstwą masła.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na babkę piaskową. To prosty sposób na przygotowanie tego tradycyjnego wypieku. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego!

Więcej o: